vestnik

S koriščenja geotermalne toplote zaenkrat ne bo nič

Timotej Milanov, 2. 4. 2018
Branko Žunec
Dela na raziskovalni vrtini v Černelavcih
Aktualno

Vlada je na zadnji seji sprejela odgovor na vprašanja, ki jih je postavil poslanec Levice Franc Trček, in sicer ga je zanimalo, ali je vlada že naredila evalvacijo primera v Murski Soboti, kjer so se zaradi domnevne neekonomičnosti odločili za opustitev izkoriščanja geotermalne energije, o čemer smo poročali tudi v Vestniku.

Poslanca je zanimalo še, ali ima vlada načrt razvoja geotermalne energije in kakšen je predvideni način financiranja ter vključevanja v lokalnih skupnosti v ta načrt.


V vladi odgovarjajo, da so identificirali možnost koriščenja geotermalne energije za proizvodnjo električne energije v severovzhodni Sloveniji, predvsem na področju Lendave, Črenšovcev in Dobrovnika. “Geološki zavod Slovenije na osnovi razpoložljivih podatkov ocenjuje, da je v Sloveniji nerealno pričakovati proizvodnjo električne energije iz geotermalne toplote do leta 2020. Uvajanje sistemov izkoriščanja geotermije je potrebno urediti tudi na zakonodajni ravni,” so zapisali v odgovoru.




Kot še pojasnjujejo v vladi, se “aktivnosti v zvezi s spodbujanjem uporabe geotermalne energije izvajajo prek različnih projektov in deležnikov, med pomembnejšimi je Geološki zavod Slovenije, ki skrbi za pripravo kart in zemljevidov s potenciali geotermalne energije. Ena do aktivnosti je tudi priprava karte plitve geotermije, ki bo dostopna širši javnosti.” Pri tem še dodajajo, da ministrstvi, pristojni za energijo in varstvo okolja, s slovenskimi podjetji sodelujeta pri razpisu evropskega projekta ERA-NET Geothermica, ki se osredotoča na rabo geotermalne energije za direktno ogrevanje in proizvodnjo električne energije.
Nataša Juhnov
Vrtina v Mojstrski ulici je bila pred leti obnovljena, a se je lokalna oblast odločila za njeno opustitev
geotermalna energija