vestnik

S koronavirusom okuženih 756 oseb, Kacin svari: "Slovenija je šele na začetku poti"

Vestnik.si, 30. 3. 2020
Niko Časar
Koronavirus.
Aktualno

Na novinarski konferenci na daljavo ob 11. uri so o aktualnem dogajanju v zvezi s koronavirusom spregovorili minister za zdravje Tomaž Gantar, minister za zunanje zadeve Anže Logar, ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič in minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Kot je uvodoma povedal Jelko Kacin, število okužb po svetu še vedno narašča, večina držav še zmeraj beleži eksponentno rast. Povečuje se tudi stopnja ukrepov, ki "je odvisna od odgovornosti ljudi".

Trenutno je okuženih z novim koronavirusom v Sloveniji 756, od tega jih je 115 hospitaliziranih, 28 na intenzivni negi. Do sedaj so opravili 21.394 testiranj, število umrlih ostaja 11. Med okuženimi je 108 zdravstvenih delavcev, od tega 24 delavcev v domovih za starejše. "Trenutno imamo na razpolago več kot 500 postelj za okužene s covid-19, zmogljivosti pa lahko v poostrenih razmerah še povečujemo," je povedal minister za zdravje Tomaž Gantar, ki meni tudi, da so vsi od sedaj sprejeti ukrepi primerni in nujni ter se bodo po potrebi stopnjevali. Povedal je tudi, da v Slovenijo te dni prihajajo novi respiratorji. 

Iz tujine se je v zadnjih dneh, kot je povedal minister za zunanje zadeve Anže Logar, ob konzularni pomoči vrnilo več kot 1000 slovenskih državljanov. Poziva pa vse, ki so še v tujini, da če je le mogoče ostanejo tam, saj bo vračanje v prihodnje težje. Ob tem poudarja, da naj tudi v času prihajajočih velikonočnih praznikov v izogib zastojem na mejah ostanejo v tujini. Logar je poudaril še, da bo Slovenija podaljšala vizume za bivanje tujih državljanov pri nasKonzularna mreža v tujini po njegovih besedah dela dobro. "DKP mreža sicer vračanja domove ne bo prilagajanja  posameznikom," je še dodal. 

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec pa je povedal, da bodo gradbenim podjetjem omogočili dobavo materiala za delo in jih poziva, naj nadaljujejo z delom v skladu s preventivnimi zdravstvenimi ukrepi. "Zastoj gradbenih del bi povečal gospodarsko krizo, zato naj se izvedejo vsi načrtovani projekti vzdrževanja javne železniške in cestne infrastrukture." 

Ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič pa je v zvezi z zapornimi kaznimi povedala, da se bo 15 zapornikom zaporna kazen predčasno iztekla, 68 pa jih bo lahko začasno prekinilo s služenjem kazni.

koronavirus tiskovna-konferenca
Kaj zdaj berejo drugi