vestnik

S prihodnjih tednom cepljenje brez naročanja širom po Sloveniji. V eni od pomurskih občin je precepljenost najslabša v državi

Vestnik, 11. 6. 2021
Aleš Cipot
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 sta sodelovala minister za zdravje Janez Poklukar in dr. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje.

Uroš Urbanija, ki je vodil današnjo konferenco, je uvodoma povedal, da je bilo v Sloveniji s prvim odmerkom cepljenih več kot 750 tisoč oseb. Glede cepljenih z vsemi odmerki pa smo presegli številko pol milijoni, precepljenih je tako 522.128 oseb. Ena od slovenskih občin z najslabšo precepljenostjo, je izpostavil občino Kuzma. Tam imajo 14,7-odstotno precepljenost. 

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da je epidemiološka slika v teh dneh ugodna, to pa je možno pripisati tudi intenzivnemu cepljenju. Ker epidemija upada, je strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje vladi predlagala, da se epidemija ne podaljša. Zadnji dan razglašene epidemije bo tako predvidoma v torek. Z današnjim dnem je Slovenija po lestvici ECDC prešla v oranžno fazo. "Cepljenje je ključno kot zadnja bitka na poti do zmage zoper covid, saj le to omogoči, da reprodukcijsko število znižamo pod o,7. Sedaj je okoli 0,8," je dodal. 

Vnovič je vse državljane pozval k cepljenju, saj da je cepiva dovolj. Tako je napovedal, da bodo v naslednjem tednu skladno s spoznanjem, da nam je bližji način brez predhodnega naročanja, po Sloveniji po vseh cepilnih centrih uvedeni dnevi odprtih vrat cepljenja. Prav tako prihodnji teden naj bi vsi izvajalci cepljenja pristopili k izvajanju tega preko portala zVem. 

Dodajmo, da bo jutri cepljenje brez naročanja potekalo v Zdravstvenem domu Murska Sobota. 

Mateja Logar je pritrdila Poklukarju, da se stanje izboljšuje, vendar dodala, da bo sistem PCT pogojev ostal v veljavi tudi po preteku epidemije. 

koronavirus janez-poklukar mateja-logar