vestnik

S proračunom v Ljutomeru tudi v tretje ni šlo

Vida Toš, 24. 4. 2019
Vida Toš
Zapletlo se je pri mnenju statutarno pravnekomisije.
Aktualno

Svetniki in svetnice občine Ljutomer so tretjič obravnavali predlog proračuna občine. Zapletlo se je pri mnenju prve komisije, statutarno pravne.

Osrednja točka seje občinskega sveta v Ljutomeru je bila gotovo nov predlog proračuna občine za leto 2019; na dnevnem redu pa so bile še druge točke; recimo akcijski načrt ukrepov za spodbujanje razvoja trajnostnega turizma v občini ter pravilnik za sofinanciranje programov na področju turizma v občini Ljutomer.



Občinski svet je proračun tokrat obravnaval tretjič; sejo pa je zaradi odsotnosti županje vodil eden od dveh podžupanov, Niko Miholič.
Po predstavitvi novega predloga proračuna, ko je Miholič pozval, da o proračunu podajo svoje mnenje občinske komisije, se je zapletlo že pri podajanju mnenja prve od komisij, statutarno pravne. Predsednik Ciril Magdič je namreč povedal, da je komisija sprejela mnenje, da proračun ni v skladu z zakoni. Podžupan Miholič je dejal: "Zdaj ste nas pa vse spravili v neprijeten položaj, kajti nihče od nas ne bo nosil odgovornosti, da bi sprejemali proračun, ki je nezakonit."
Najprej je nato debata tekla v smeri, ali to, da nekaj ni v skladu z zakoni pomeni tudi, da je nezakonito, nato pa je Miholič odredil pet minut odmora, da bi omenjena komisija spremenila dikcijo svojega mnenja. Po odmoru je Magdič povedal, da je problem v tem, da je v proračunu napisano, da bo občina namenila denar za Zadrugo Ljutomer, ki pa še niti ni ustanovljena. Magdič: "Občina s proračunom ne more dati denarja pravnemu subjektu, ki ga sploh ni." Miholič je vztrajal, da statutarna komisija spremeni dikcijo svojega sklepa, saj je glasovanje po njegovem mnenju s tako dikcijo nemogoče in je ponovno odredil deset minutni odmor.

73edd638b0a60ed1c8955a913db1251d
Vida Toš
Zapletlo se je pri mnenju statutarno pravnekomisije.


Po odmoru je Ciril Magdič povedal, da komisija misli, da je proračun kot pravni akt sprejemljiv, a da je še vedno mnenja, da ne morejo dati sredstev nekomu, ki ne obstaja. Podžupan Niko Miholič je nato predsednika statutarno pravne komisije Cirila Magdiča prosil, da napiše, da je proračun zakonit in se podpiše. Ker Magdič tega ni želel, je sejo prekinil.

b09570b265fe9af045030170373e00a3
Vida Toš
Zapletlo se je pri mnenju statutarno pravnekomisije.


Po koncu seje je Miholič v imenu Občine Ljutomer podal izjavo o dogajanju na seji. V njej je med drugim zapisal, da je bila na tokratni seji, na kateri so predstavili nov predlog proračuna, upoštevana večina predlogov, ki jih je predlagalo dvanajst svetnikov: "Vodstvo občine je vmes opravilo tudi usklajevalna sestanka z Dejanom Karbo in Franjem Karlovčecem, zato jepresenetilo današnje stališče Statutarno pravne komisije, da predlog proračuna ni v skladu z zakonodajo in drugimi pravnimi akti občine. Enako preseneča 13 dodatnih amandmajev, ki so navkljub usklajevanju prispeli eno uro pred začetkom današnje seje." Miholič je še zapisal, da odločanje o proračunu, ki ni zakonit, ni dovoljeno: "Zato semje v želji, da se postopek sprejemanja proračuna nadaljuje, pozval komisijo, da jasno zavzame pisno stališče v skladu z njihovimi ustnimi pojasnili, da ne gre za nezakonitost. Ciril Magdič ni pristal na to, da bi podal pisno stališče, da je predlog zakonit. Preseneča tudi izjava Tomislava Nemca, ki je ob tem menil, da enako velja ustna beseda kot pisna izjava. V Občini Ljutomer si prizadevamo za zakonito delovanje vseh organov odločanja, zato sem sejo preložil na 9. maj ob 15.00, saj je nujno, da se to morebitno nezakonitost prouči in prepreči nastop nezakonitega stanja."

občina Ljutomer proračun, nov predlog