vestnik

S skrbjo za knjige in spodbujanjem branja jeziku tlakujejo pot

A. Nana Rituper Rodež, 11. 2. 2020
A. Nana Rituper Rodež
V Pokrajinski in študijski knjižnici so predstavili knjižne izdaje, dogajanje v Prekmurskem letu in nekatere novosti,
Aktualno

Osrednja pomurska knjižnica Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota je poleg svoje knjižnične dejavnosti in izposoje knjig, intenzivno vpeta v različne aktivnosti, ki se dogajajo v prostorih knjižnice, na drugih lokacijah po mestu in v občinah ter tudi čez mejo med Slovenci v Porabju. Vsako leto pa pripravijo tudi nekaj novosti.

V lanskem Prekmurskem letu je bilo aktivnosti še več, knjigi pa so se povečali s spodbujanjem branja, postavili so obeležje Rastoča knjiga in pet publikacij tudi izdali. Skupaj z novostmi sta jih predstavili direktorica Klaudija Šek Škafar ter urednica oziroma avtorica dr. Klaudija Sedar.

pišk, pokrajinska-in-študijska-knjižnica-murska-sobota, klaudija-sedar
A. Nana Rituper Rodež
V pokrajinski in študijski knjižnici so predstavili nove izdaje, dogajanje v Prekmurskem letu in novosti,

V minulem letu so ponatisnili dve zgodovinsko pomembni deli o Prekmurju, in sicer delo Matije Slaviča, ki je nastalo v času Pariške mirovne konference z naslovom Prekmurje in prvič izšlo leta 1921, ter zbornik Slovensko krajino: zbornik ob petnajstletnici osvobojena, ki ga je leta 1935 uredil Vilko Novak.

Izdali so strokovno monografijo Prekmurje ob zgodovinski prelomnici 1919, avtorice Klaudije Sedar, ki je zbrala in predstavila dokumente, ki so pomembni i odločilni za priključitev Prekmurja, izšel je tudi zbornik povzetkov s strokovnega posveta Naše skupne vezi v večkulturnem okolju ter druga številka Prekmuriane, revije Pokrajinske in študijske knjižnice za literaturo in kulturno zgodovino.

klaudija-sedar, zbornik-prekmurje-ob-zgodovinski-prelomnici-1919, pišk, prekmurski-slovenci
A. Nana Rituper Rodež
Predstavitev zbornika Prekmurje ob zgodovinski prelomnici 1919 avtorice in urednice Klaudije Sedar.

Pripravili so številne literarne večere in dogodke, na katere so povabili domače in ostale slovenske pisatelje in pesnike ter spoznali tudi priznane tuje pisatelje. Z dogajanjem se posvečajo različnim javnostim, skupaj s Pomurski akademsko znanstveno unijo pripravljajo akademske večere s pomurskimi znanstveniki, več dogodkov je namenjenih romskim avtorjem in ustvarjalcem, najmlajšim bralcem, pripovedovanju in branju pravljic, pripravljajo različne tematske razstave in razstave posvečen izbranim avtorjem. Pripravljajo tudi bralne značke za različne generacije in skupine. Posebno skrb pa z različnimi dejavnostmi posvečajo porabskim Slovencem.

rastoča-knjiga, pišk, rastoča-knjiga-murska-sobota, mirko-bratuša, obeležje
A. Nana Rituper Rodež
Rastoča knjiga v Murski Soboti

Posebno slovesnost je bila ob odkritju obeležja Rastoča knjiga Murska Sobota, ki ga je izdelal akademski kipar Mirko Bratuša. S tem so se poklonili prvi doslej znani tiskani knjigi v prekmurskem jeziku Mali katekizem, ki jo je za svoj narod leta 1715 pripravil evangeličanski duhovnik Franc Temlin. Dodali so tudi prvi tlakovec na tlakovani poti z verzom iz tega katekizma »Vzemi záto ov moi máli dár za veliko ino za dobro.« Rastoča knjiga bo v naslednjih letih rasla z dodajanjem novih misli.

murska-sobota, dnevi-poezije-in-vina, ilija-trojanow, lou-raoul
Nataša Juhnov
Na Dnevih poezije in vina so poezijo brali tudi Ilija Trojanow, Lou Raoul, Denis Škofič in drugi.

Sodelovali tudi pri skupnih projektih slovenskih splošnih knjižnic, in sicer spletnih portalih Kamra, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in lokalnih kulturnih ustanovah ter Dobreknjige, na katerem so zbrana priporočila za kakovostno literaturo. V letošnjem letu bo zaživel portal Obrazi slovenskih pokrajin, v katerega bo vključen pomurski biografski leksikon Pomurci.si.

pokrajinska-in-študijska-knjižnica-murska-sobota klaudija-sedar klaudija-šek-škafar knjižnica literatura