vestnik

S slamo krita cimprača je bila zgrajena pred več kot stoletjem

Jože Gabor, 13. 11. 2018
Jože Gabor
Vsako leto organizirajo ob dnevih odprtih vrat prireditev s kulturnim programom in kuhanjem prekmurskega bograča. 
Aktualno

S slamo krito cimprano hišo v Nedelici z muzejsko zbirko starih predmetov sta lastnika Vesna in Štefan Kovač obnovila tako, da je takšna, kot je bila pred stoletjem in več. Seveda pri tem ni šlo brez pomoči strokovnjakov za kulturno dediščino in ljudi iz lokalne skupnosti.

Najbolj množično obiskana je domačija poleti, ko organizirajo dneve odprtih vrat s kulturnim programom in pogostitvijo obiskovalcev s prekmurskim bogračem, pravi Štefan Kovač. »Zgradbe, v kateri so bivali moji predniki, nisva obnovila, da bi bila to le prekmurska hiša z muzejsko zbirko za oglede, ampak da bi bila hiša z gospodarskim poslopjem in dvoriščem prostor druženja. Domačijo si prizadevava čim bolj vključiti v življenje vasi in občine, da je na voljo obiskovalcem in da ob pogledu nanjo starejši ljudje obujajo prijetne spomine, mladi pa spoznavajo, kako so živeli njihovi predniki.« Kovačev oče narodni heroj Štefan Kovač Marko je padel v drugi svetovni vojni, ko je bil on star šest let. Od takrat sta z mamo živela v Ljubljani, rada pa sta se skupaj z drugimi člani družine vračala, ker je v hiši živela njegova babica.


Vsako leto zbirki dodajo kaj novega

Žena Vesna dodaja, da sta veliko dela pri obnovi več kot sto let stare cimprane hiše opravila sama, pri tem pa sta pazila, da je hiša po obnovi res taka, kot je bila nekoč. »Obnovili smo tudi gospodarsko poslopje, le da smo ga nekoliko preuredili, tako je sedaj v nekdanjem seniku prostor za prenočevanje z desetimi ležišči. Vsako leto k zbirki predmetov iz zgodovine dodamo kaj novega. Veliko starih predmetov smo restavrirali na restavratorskih delavnicah pod mentorstvom strokovnjakov. Veliko lončarskih in lesenih izdelkov smo shranili v nekdanjem hlevu, kjer si jih lahko ogledajo obiskovalci.«
Štefan Kovač je povedal, da je vesel, da je vsako leto družba na dvorišču njegove domačije bolj množična in da prihajajo tudi iz oddaljenih krajev. »Vsako leto pa prihajajo tudi najini prijatelji in znanci iz Ljubljane in od drugod. Ob druženju smo z mnogimi že postali prijatelji in smo vedno veseli njihovega obiska. Skupaj preživimo prijetne ure, prijetne dneve in tudi skupaj spijemo kak kozarec vina in pojemo bograč ali kako drugo prekmursko dobroto.« Pri organizaciji dneva odprtih vrat jima pomagajo sosedje in drugi krajani, Občina Turnišče in društva iz občine.
Jože Gabor
Kovačevo domačijo so obnovili tako, da je takšna, kot je bila pred stoletjem in več. 
cimprača Kovačeva domačija nedelica
Kaj zdaj berejo drugi