vestnik

S sprehodi do manjše obrabe sklepov

Jana Juvan, 14. 5. 2018
Igor Napast
Ortoped Matjaž Merc opozori, da se bolečinam v sklepih, če je obraba že nastala, žal ni mogoče v celoti izogniti.
Aktualno

Neposrednih pasti v toplejših mesecih ni, a je treba biti pozoren, da sklepov ne obremenimo preveč.

Zime je nepreklicno konec - in to pomeni določeno olajšanje za starejše, za katere so hladni meseci nevarni zaradi padcev in poškodb, ki pogosto prinesejo tudi usodne posledice. »Z leti se čvrstost kosti zaradi osteoporoze zmanjša, kar pomembno poveča tveganje za zlome kosti in poškodbe sklepov,« pojasnjuje ortoped dr. Matjaž Merc iz UKC Maribor. Toda pomlad je razlog za optimizem tudi v tem pogledu. Vseeno previdnost ni odveč. »Neposrednih pasti v toplejših mesecih ni, a je vendarle treba biti pozoren, da sklepov ne obremenimo preveč,« dodaja Merc. Če je le mogoče, svetuje zdravnik, si fizična opravila enakomerno razporedimo na več dni, s tem obolelega sklepa ne bomo preveč obremenili naenkrat. »V takem primeru se lahko zgodi, da se bo sklep razbolel in se bolečina ne bo pomirila več tednov,« opozori.


Dednost, revma, debelost

Pri starejših so težave s sklepi eden najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika. Razumljivo, saj je zaradi bolečin v sklepih pogosto zmanjšana kvaliteta življenja. »Kar pa pomeni, da se ljudje manj gibajo, kot bi si želeli. Pogosto se ponoči zbujajo, saj že vsak premik v postelji povzroči bolečino,« pravi Merc. Vzrok za tako bolečino je največkrat obraba hrustančne površine, doda. Ta pa je posledica večdesetletne aktivnosti in preobremenitev zaradi fizičnih naporov v službi ali doma.

Ali bomo imeli te težave, lahko delno sklepamo iz tega, če te pestijo naše starše. »Pomemben dejavnik, zaradi katerega nekdo prej utrpi obrabo sklepov, je genetski zapis, ki smo ga prejeli od staršev. To pomeni, da bodo ljudje, katerih starši so že imeli obrabljene sklepe, bolj verjetno tudi sami utrpeli obrabo,« pove Merc. Kot drugi razlog za pogoste bolečine v več sklepih, in kasneje tudi obrabo sklepov, navede revmatska obolenja, ki povzročajo vnetje v sklepu. »Bolniki z revmatoidnim artritisom in sorodnimi boleznimi imajo več let bolečine, zjutraj se zbudijo z otrdelimi sklepi in nemalokrat traja tudi do pol ure, da sklepe razgibajo.« Sicer so najbolj izpostavljeni tveganju za težave s sklepi še ljudje s prekomerno telesno težo in ljudje, ki so v preteklosti utrpeli težjo poškodbo katerega od sklepov, še pove ortoped.

Najpogosteje v kolku ali kolenu

Strokovnjaki ugotavljajo, da težave s sklepi, povezane z obrabo, najpogosteje nastanejo v kolku ali kolenu, nato sledi ramenski sklep, kjer so vzrok za bolečine največkrat raztrgane vezi v rami. In kaj lahko pomaga? »Za blažitev težav s sklepi zmeraj priporočamo zmerno telesno aktivnost. To pomeni, da so priporočeni sprehodi v naravi, plavanje ali kolesarjenje. Tudi lahkotnejši tek je dovoljen, vendar le, če težav bistveno ne okrepi. Namen telesne aktivnosti je ohraniti dobro gibljivost sklepov, saj pretirano razbremenjevanje vodi do zakrčenosti sklepa in kasnejše trajne slabše gibljivosti,« svetuje Merc. In doda, da po drugi strani s telesno aktivnostjo krepimo mišice. Te pa so glavni stabilizator sklepa. In če je sklep stabilen, manj boli. Tako pri aktivnostih kot mirovanju.

Ortoped tudi svari, da lahko hujše obremenitve težave s sklepi le še poslabšajo. »Pri težavah s sklepi odsvetujemo vsakršne hujše obremenitve. To pomeni, da dvigovanje težjih predmetov ni priporočljivo, daljša hoja po hribu navzdol se prav tako odsvetuje, saj so v tem primeru obremenitve na sklepe, ki sodelujejo pri hoji, nekajkrat večje kot običajno.«

Ni čudežne obnove

Ljudje so bombardirani z oglasi za čudežna mazila in praške, ki starostnikom povrnejo agilnost. A Merc opozori, da se bolečinam v sklepih, če je obraba že nastala, žal ni mogoče v celoti izogniti. »Večina komercialnih preparatov, ki obljubljajo čudežno obnovo hrustanca, sklepne površine ne obnovi. To velja tako za prehranska dopolnila, praške in tudi večino preparatov, ki jih vbrizgamo v sklep. Velike neodvisne raziskave, ki niso bile financirane s strani farmacevtskih podjetji, namreč niso uspele dokazati pozitivnega učinka teh učinkovin.«
Kaj lahko torej storimo, če so sklepi že obrabljeni? »Težave največkrat lajšamo z zdravili proti bolečinam in vnetju v obliki tablet ali injekcij, bolnikom svetujemo telesno aktivnost, ko pa so bolečine tako hude, da je gibanje že zelo oteženo, pa pride v poštev operacija - vstavitev umetnega sklepa,« sklene ortoped. In topli meseci so kot nalašč za sprehode ali kolesarjenje v naravi, ob bolečinah pa se obiska zdravnika ne splača odlašati.
Igor Napast
Matjaž Merc med delom v ortopedski ambulanti.