vestnik

S tribune: (NE)MOČ

Miha Šoštarič, 5. 6. 2022
Vanesa Jaušovec
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Letošnja futsal sezona v Sloveniji se je končala klavrno. Ljubitelji tega dvoranskega športa so pričakovali napet boj aktualnega prvaka Dobovca in zgodovinsko najuspešnejšega slovenskega kluba Litije za naslov prvaka.

Prva tekma v Rogaški Slatini se je po streljanju kazenskih strelov končala v prid Dobovca, pred drugo tekmo pa so se v Litiji nepričakovano odločili, da izstopijo iz tekmovanja. Kot glavni razlog so navedli odnos Nogometne zveze Slovenije (NZS) in sodniške organizacije do futsala v Sloveniji. Prst so usmerili v sodnike, ker po njihovem mnenju ne dosegajo osnovnih standardov sojenja, in predsednika komisije za futsal Vlada Močnika, ki mu očitajo, da je eden večjih krivcev za nazadovanje futsala, »saj je on tisti, ki sprejema odločitve«. In zaradi tega so enostavno, po štirih desetletjih delovanja, razpustili klub.

Žalosten konec FC Litija, ki je bil veliko let v privilegiranem položaju v slovenskem futsalu. Poleg tega da vodstvo kluba ni skrivalo simpatiziranja z nekdanjim predsednikom NZS in danes prvim človekom evropskega nogometa Aleksandrom Čeferinom, je v preteklosti vse pomembnejše ljudi, ki so vodili slovenski futsal, »nastavil« litijski klub. Kljub temu da so imeli »glavno besedo«, jim pri vodstvu NZS ni uspelo priboriti boljšega statusa tej športni panogi, kar zdaj očitajo drugim.

Eden glavnih razlogov za razpustitev kluba pa je, da so izgubili primat na igrišču, čeprav tega razloga v Litiji ne bodo nikoli priznali. V zadnjem desetletju so padli v »drugi plan« in postali nemočni, kljub temu da so veliko denarja vlagali v člansko moštvo, ki so ga krepili s tujci, predvsem brazilskih korenin. Niso se več povzpeli na prestol. Ob tem so pozabljali tudi na vzgojo domačih igralcev, s čimer so vedno težje dosegali pogoj, ki so ga sami izglasovali, da morajo prvoligaši tekmovati z najmanj dvema mlajšima selekcijama. Tako so imeli pred članskimi finalnimi obračuni težavo s sestavo mladinske selekcije, ki se je brez menjave – le z vratarjem in štirimi igralci – morala zoperstaviti nasprotnikom.

Litija je tako sledila številnim slovenskim futsal klubom, ki so v zadnjih letih zaprli svoja vrata. Če vodstvo NZS ni reagiralo, ko so iz tekmovanja izstopili klubi iz Škofje Loke, Svetega Tomaža, Tolmina, Zagorja, Maribora in Nove Gorice, je zdaj čas, da Radenko Mijatović vzame vajeti v svoje roke. Drugače bo klubov, ki bi jih zanimalo ligaško tekmovanje, preprosto zmanjkalo.

s-tribune futsal