vestnik

( S TRIBUNE) Peta menjava

Tomo Köleš, 3. 4. 2021
Martin Metelko
Slika je simbolična
Aktualno

Mednarodna nogometna zveza je lani v začetku maja odobrila nekaj sprememb nogometnih pravil, ki so uradno veljale najmanj do začetka aktualne sezone, v večini nogometnih prvenstev pa veljajo še naprej. Gre za omogočanje petih menjav v rednem delu tekme in dodatne šeste v primeru podaljška.
Nacionalne zveze so lahko same odločale o sprejemanju novih pravil, ki tudi predpisujejo, da imajo trenerji med rednim delom tekme tri »okna« za opravljanje petih menjav. S tem želijo preprečiti, da bi s četrto in peto menjavo zavlačevali, ta pravila pa bi lahko veljala vse do svetovnega prvenstva v Katarju, ki bo, kot je predvideno, med 21. novembrom in 18. decembrom leta 2022.  


Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je spremembe odobrila z namenom blaženja vplivov pandemije in v luči igranja tekem v najbolj vročih poletnih mesecih. Začasno dopolnilo 3. člena nogometnega pravilnika lahko uveljavljajo v vseh ligah, ki so po premoru zaradi covida-19 nadaljevale tekmovanje, amandma je veljal do konca koledarskega leta. Do takrat je imela Fifa čas, da se odloči, ali bodo novost lahko uporabili tudi letos poleti, ko bo na sporedu evropsko prvenstvo, ki bi sicer moralo biti na sporedu že lani.
Če se vrnemo na izhodišče petih menjav med tekmo, povejmo po domače, da trenerju ni dovoljeno zamenjati petkrat po enega igralca, kakor so doslej zmotno domnevali nekateri ljubitelji nogometa. Lahko pa na primer zamenja v prvem intervalu dva igralca, v drugem intervalu dva in v tretjem intervalu enega. Nekdanji trener Maribora Mauro Camoranesi je bil znan po tem, da je na vsaki tekmi v enem izmed teh intervalov zamenjal kar tri igralce naenkrat. Potencialno bi lahko v samo enem intervalu zamenjal vseh pet igralcev. 


Kljub temu da se je s samo tremi »okni« za menjavo petih igralcev želelo preprečiti zavlačevanje, so zaradi novih pravil v večini primerov končnice tekem postale manj razburljive in bolj dolgočasne. V primerjavi s časom, ko so lahko trenerji zamenjali največ tri igralce, je danes vse manj res nevarnih strelov, zadetkov in rezultatskih preobratov ob sklepu dvobojev in v sodniškem dodatku. Ko trenerji ob koncu tekem pripravijo menjavo dveh ali treh igralcev naenkrat, še posebej če njihovo moštvo vodi, namreč traja predolgo, da četrti sodnik vse skupaj označi na elektronski tabli, da si glavni sodnik vse zapiše in da igralci pridejo na igrišče oziroma ga zapustijo. Pandemija v tej sezoni ni več novost, zato so nogometaši fizično popolnoma pripravljeni na tekmovanje. Tako bi veljalo razmisliti, ali je pet menjav na tekmi še vedno smiselnih.

kolumne šport
Kaj zdaj berejo drugi