vestnik

Šabeder poziva k spoštovanju navodil; v soboški porodnišnici še normalen režim

V. T., 11. 3. 2020
Aleš Cipot
Porodnišnica v Murski Soboti.
Aktualno

Na zadnji včerajšnji tiskovni konferenci je minister za zdravje Aleš Šabeder povedal, da so naročili dva milijona mask, prebivalce pa prosil, da spoštujejo navodila. V soboški porodnišnici zaenkrat posebnih restriktivnih ukrepov ni.

Kot smo že povedali, je trenutno stanje potrjenih okužb s koronavirusom 57; opravili pa so 2270 testiranj. Še pred štirimi urami je bilo potrjenih primerov deset manj, od včeraj zvečer pa je število potrjenih primerov okužbe naraslo za 23 oseb, kar je statistično največji dnevni prirast novo okuženih pri nas doslej.

Na vladni tiskovni konferenci so še povedali, da v naslednjih dneh pričakujejo še višje število obolelih.

koronavirus, zdravstvo, zdravsteni-dom-m
Nataša Juhnov
Koronavirus

Minister za zdravje Aleš Šabeder je v izjavi še dejal, da so zaradi okužb v UKC Ljubljana tudi na ginekološki kliniki sprejeli ostre omejevalne ukrepe. Tako bo odprta le ena ambulanta za zdrave nosečnice in soba za naročanje. Prepovedali so prisotnost očetov pri porodu in obiske očetov v vseh enotah porodnišnice. Hospitalizirane doječe mame ostajajo v porodnišnici, pri čemer pa je prepoved izhodov domov. Mame nedonošenčkov, ki dnevno prihajajo v porodnišnico, pri vstopu dobijo kirurško masko. Očetje brez znakov dihalnih obolenj, ki prihajajo po porodnice za odhod domov, lahko pridejo na oddelek brez kirurške maske in morajo v čim krajšem možnem času zapustiti porodnišnico.

Mi pa smo poklicali strokovnega direktorja bolnišnice Murska Sobota, Daniela Grabarja, ali so tudi v porodnišnici v Murski Soboti sprejeli kake posebne izredne ukrepe. Grabar je povedal, da zaenkrat v porodnišnici velja normalen režim, da je drugačen le vstop v porodnišnico in da je gibanje po porodnišnici in bolnišnici omejeno. So pa po Grabarjevih besedah zelo previdni in pozorni in bodo po potrebi izredne ukrepe seveda sprejeli.

koronavirus, dezinfekcija
Nataša Juhnov
Koronavirus

Kot je na novinarski konferenci še povedal minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder, počasi pa prihajamo v fazo, ko bomo težko sledili vsakemu primeru. 

Po besedah ministra, se v zadnjih dneh pojavljajo tudi šikaniranje, nasilje, kazanje sovraštva do oseb, ki so pozitivne in se je v lokalnem okolju to razvedelo. Zato na tem mestu poziva vse državljane, da so strpni do tistih ki so v lokalnem okolju prepoznani kot bolni oziroma okuženi. En tak primer je v Beli krajini, kjer sovaščani izvajajo pritisk na družino okuženega.

STA
Izjava za medije glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa.
vlada tiskovna-konferenca šabeder koronavirus