vestnik

Šakala iz Beznovec: Mladiča že danes v azil?

ABE, 16. 4. 2019
Nataša Juhnov
Daniel Šinko je starešina LD Cankova.
Aktualno

Šakalja mladiča, najdena v Beznovcih, v oskrbo pa so jih prevzeli cankovski lovci, predvidoma danes potujeta v zavetišče za prostoživeče živali na Muti.

Znana je usoda dveh šakaljih mladičev, ki so ju 6. aprila našli v Beznovcih. Po najdbi in ugotovitvi veterinarske službe, da gre dejansko za šakala, so ju v oskrbo prevzeli lovci Lovske družine (LD) Cankova. Kot je za Vestnik.si včeraj dejal Daniel Šinko, starešina LD Cankova, pa bosta mladiča že predvidoma danes predana predstavnikom zavetišča za prostoživeče živali na Muti. Cankovski lovci so ju sicer poskušali vrniti v naravo, vendar se nista znašla.



Med oskrbo so ju hranili z mlekom in hrano za pasje mladiče. Potem, ko so po čistilni akciji v Beznovcih mladiča našli sestradana in premražena, sta zdaj postala že krepka korenjaka, ki sta se že začela oglašati z značilnim šakalskim zavijanjem.

875fb1ffae9eb1fe7f0b9e3ae9a2f25b
Nataša Juhnov
Šakalja mladiča sta požela precej zanimanja.


Zlati ali navadni šakal je sicer predstavnik družine psov, po velikosti sodi med lisico in volka, na videz je podoben kojotu, je mogoče prebrati nas svetovnem spletu. Gre za izjemno iznajdljivo in prilagodljivo žival, ki se zadovolji z manjšimi glodavci in sesalci, hkrati pa je mrhovinar, kar pomeni, da čisti ostanke za večjimi zvermi. Zlati ali navadni šakal že od nekdaj živi v Evropi, zlasti v vseh mediteranskih državah. V Sloveniji živijo na več območjih, predvsem na Primorskem (slovenski del Istre) in v osrednji Sloveniji (Ljubljansko barje). Očitno pa tudi na Goričkem.

1e36f87819e2ef5ca86b22bb7f0a279c
Nataša Juhnov
Šakalja mladiča sta požela precej zanimanja.

Nataša Juhnov
Šakalja mladiča sta požela precej zanimanja. 
šakala živali lovci zavetišče za živali cankova beznovci