vestnik

Raje zastonj Madžarom, kot pa za 150 evrov na odlagališče v Puconce

Andrej Bedek, 24. 8. 2019
Andrej Bedek
Kdo je v Lemerju v naravo odvrgel salonitno kritino, je inšpekcija začela odkrivati po našem poizvedovanju.
Aktualno

Okolijska inšpekcija je zaradi odvrženih salonitnih plošč v naravo v dveh letih v Pomurju prejela 13 tovrstnih prijav, rešila pa dve. Kakšen bo epilog primera iz Lemerja?

Nekdo, ki mu je malo mar za sočloveka in okolje, je na poljsko pot med koruzna polja pri pokopališču v Lemerju odložil paleto 80 salonitnih plošč. Jezni in zaskrbljeni domačini so primer predstavili redakciji Vestnika, kajti prepričani so, da bodo le tako pristojne službe odločneje ukrepale. Na murskosoboški enoti inšpektorata za okolje in prostor prijave o nelegalno odloženi odpadni azbestni kritini v Lemerju niso prejeli, so za naš časopis odgovorili na inšpektoratu: »Zato smo na podlagi vaših podatkov zadevo evidentirali kot prijavo. Inšpektor za okolje in naravo bo prijavo obravnaval glede na prioritete dela inšpekcije za okolje, vrstni red in prioritete prispelih prijav ter ukrepal v skladu z zakonskimi določbami.«

Smeti
Andrej Bedek
Zgodilo se je v Lemerju.

Lani in letos do avgusta so na murskosoboški enoti okoljske inšpekcije prejeli 13 prijav nelegalnega odlaganja odpadne azbestne kritine v naravno okolje. »Od tega sta bili dve zadevi že obravnavani in rešeni, odpadki so bili odstranjeni na predpisan način s strani lastnika zemljišča, ker tega, kdo je povzročitelj, ni bilo mogoče ugotoviti. V ostalih primerih pa ugotovitveni postopek še poteka oziroma prijava še čaka na vrstni red za obravnavo,« so pojasnili na inšpekciji.

Predstavniki vaške skupnosti Lemerje, ki med drugim s čistilnimi akcijami in tudi drugače redno skrbijo za okolje, so se zaradi odstranjevanja odvrženih salonitnih plošč že povezali s Centrom za ravnanje z odpadki Puconci (Cerop). Robert Sočič s Ceropa je povedal, da v centru sprejemajo azbestno-cementne odpadke: »Sprejem le-teh je možen ob ustreznem predhodnem ravnanju, in sicer morajo biti odpadki ob dostavi v naš center oviti s folijo, s čimer se prepreči prašenje azbestno-cementnih vlaken. Odpadki morajo biti tudi zloženi na paleti in opremljeni z nalepko "Pozor vsebuje azbest." V Ceropu se po sprejemu azbestnih odpadkov ugotovi kraj nastanka ali povzročitelj odpadka, opravi se tehtanje in vizualna kontrola odpadkov. »Salonitne plošče se v našem centru sprejmejo kot odpadek z oznako Gradbeni materiali, ki vsebujejo azbest. Prevzemna cena je 0,15 evrov za kilogram, v katero sta že vključena okoljska dajatev in davek na dodano vrednost. Azbestno-cementni odpadki se nato zložijo s posebnimi delovnimi stroji in začasno skladiščijo, od tu pa se premaknejo v posebej urejeno odlagalno polje, kjer se trajno deponirajo in prekrijejo,« je postopek prevzema in odlaganja nevarne salonitne strešne kritine opisal tehnični vodja Ceropa.

Smeti
Andrej Bedek
Kdo je v naravo odvrgel salonitne plošče?

A kot je mogoče videti po številnih naseljih, se mnogi, ko zamenjujejo staro kritino, zaradi cene prevzema plošč na odlagališču raje odločijo, da z dvorišča salonitke odpeljejo kar pobiralci železa in odpadkov iz Madžarske. 
V Sloveniji sta proizvodnja in prodaja azbestnih izdelkov prepovedani že dobrih 20 let, še vedno pa so v uporabi različni materiali in izdelki, ki ga vsebujejo. Azbest je nevaren za človeka, saj so azbestna vlakna rakotvorna. Človek lahko zaradi vdihovanja azbestnih vlaken zboli za azbestozo in z njo povezanim pojavljanjem raka.

Kakšne so globe? Uredba o odpadkih določa globe za imetnika odpadkov, ki pusti odpadke v okolju, jih odvrže, ali z njimi nenadzorovano ravna oziroma, če ne zagotovi obdelave odpadkov v skladu s to uredbo. Predpisane globe so za pravno osebe od 10.000 do 30.000 evrov, za samostojnega podjetnika od 6.000 do 20.000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe od 2.000 do 4.100 evrov in za posameznika od 100 do 300 evrov. 

plošče odpadki Cerop salonitke inšpekcija