vestnik

Šalovska občina je praznovala: »Izpolnjujemo vse finančne obveznosti«

Damjana Nemeš, 20. 8. 2018
Pred tednom dni je bil v Šalovcih vrhunec praznovanja občinskega praznika. 
Aktualno

Odprli so nov turistično-nastanitveni center Peterloug, občina pa ima že tudi druge načrte. 

Štirinajsti praznik Občine Šalovci (praznujejo ga 11. avgusta) je bil še posebej slovesen. Odprli so nov turistično-nastanitveni center, poimenovan Peterloug, kakor v tistih krajih pravijo mavrici. Center v prostorih nekdanje podružnične osnovne šole je nastal v okviru čezmejnega projekta Green Exercise in ponuja 52 ležišč. Pomeni dodano vrednost v občini, saj ta do sedaj tovrstnih nastanitvenih zmogljivosti ni imela. Trak ob slovesnem odprtju so poleg župana Občine Šalovci Iztoka Fartka prerezali kandidat za predsednika državnega zbora Dejan Židan, markovski župnik Dejan Horvat, ki je center tudi blagoslovil, ter člani občinske uprave.
Poleg nastanitev bo center, ki je namenjen vsem generacijam, v okolici ponujal še številne druge aktivnosti, od astronomskih opazovanj do možnosti športnega udejstvovanja, povezoval pa se bo tudi z drugimi turističnimi vsebinami, ki jih občina ponuja.
Občinski dnevi v Občini Šalovci so se letos sicer začeli že zadnjo nedeljo v juliju, ko je v Domanjševcih potekala prireditev Praznik žetve, plesa in petja, nadaljevali so se prvi avgustovski konec tedna v Čepincih s tradicionalnim srečanjem članov Društva upokojencev Šalovci in 22. občinskimi igrami, vrhunec je bil torej minuli konec tedna, v avgustu pa bosta še občinski turnir v malem nogometu v Šalovcih in pohod Na pouti po dolaj pa bregaj v Budincih.

Priznanje Občine Šalovci za izjemne dosežke na področju športa je prejel mlad perspektiven judoist Luka Smodiš iz Šalovec, ki ima komaj sedem let, a je v svojem udejstvovanju v judu nanizal že številne vidne dosežke, med drugim je letos postal državni prvak v svoji kategoriji. Priznanje župana pa so za nesebično pomoč, ki krepi humanost v družbi, prejele tudi prostovoljke Društva upokojencev Šalovci.

Pločniki in razsvetljava ter turistični objekti

Peterloug je bil urejen v zadnjem letu. »Po odprtju tega centra se začne tudi gradnja turistično-prireditvenega centra v Šalovcih, kjer želimo polepšati podobo deponije in spremeniti namembnost prostora. S proračunskimi sredstvi smo zgradili tudi pločnike z urejenim odvajanjem vode in ulično razsvetljavo v Domanjševcih v dolžini 800 metrov, veliko pa delamo tudi za pridobitev dokumentacije za gradnjo ceste s pločnikom ter odvajanjem vode in ulično razsvetljavo v Šalovcih. Dela naj bi se začela naslednje leto,« je povedal Fartek in dodal, da se bo v prihodnjem letu začela tudi ureditev obrtne cone. Poleg tega se iz sredstev proračuna financirajo še nekateri drugi projekti. »V juniju smo začeli projekt Mura-Raba Tour, v okviru katerega bo v Čepincih postavljen graničarski muzej, uredili bomo še stražnico v Budincih ter konjeniško pot. Čakamo tudi na odločbo za projekt Goričko pod zvezdami, v okviru katerega bomo uredili okolico turistično-nastanitvenega centra v Markovcih,« doda Fartek.


Dolga še za poldrugi milijon

Občina ima sicer pripravljenih še nekaj vsebin, s katerimi se želijo prijavljati na projekte, a jim trenutno finančne obveznosti tega ne dovoljujejo. »Finančno občina izpolnjuje vse obveznosti, vendar se nam v zadnjem obdobju povečujejo nekateri stroški. Dodatno namreč financiramo izobraževanje, zagotavljati je treba tudi socialno oskrbo, vendar je najbolj pomembno, da sproti izpolnjujemo vse obveznosti, tudi tiste, za katere smo se dogovorili z upniki,« je razložil župan. Občina Šalovci je imela še pred nekaj leti čez štiri milijone evrov dolga, a so ga v zadnjem obdobju uspeli zmanjšati na nekaj manj kot milijon in pol evrov.


daabcf2453c2e081ccbbd31b58013595
Nataša Juhnov
»Finančno občina izpolnjuje vse obveznosti, vendar se nam v zadnjem obdobju povečujejo nekateri stroški,« pravi Iztok Fartek.


Kljub temu veliko pozornosti namenjajo delovanju društev. »Lahko smo veseli, da imamo še vedno društva, ki delajo na bazi prostovoljstva, v javnem interesu. Sam vedno pravim, da so društva naš najboljši ambasador, saj nas predstavljajo tako doma kot v tujini. Z njihovim delovanjem sem več kot zadovoljen, saj organizirajo številne prireditve, ki tudi prispevajo k privabljanju turistov,« je povedal Fartek in dodal, da bi morda morali temu delu nameniti še več pozornosti in finančnih sredstev ter se jim tudi tako zahvaliti.
Na slovesni seji so podelili tudi občinska in županova priznanja.

Turistično-nastanitveni center Peterloug je v prostorih nekdanje podružnične osnovne šole.
ŠALOVCI praznik občina iztok fartek
Kaj zdaj berejo drugi