vestnik

Samomor varnostnika: Tudi malomarnost nadrejenih zakrivila smrt?

Andrej Bedek, 28. 9. 2018
Pixabay
S službeno pištolo si je vzel življenje. Fotografija je simbolična. 
Aktualno

Ministrstvo za notranje zadeve je opravilo nadzor v varnostni službi, katere varnostnik si je zadnji avgustovski ponedeljek s službeno pištolo izven delovnega časa vzel življenje. Vse kaže, da so nadrejeni ravnali malomarno, in zato je lahko pokojni vzel orožje domov, čeprav ga ne bi smel.

Zadnji avgustovski ponedeljek je na Goričkem odjeknila žalostna vest, da si je moški, po poklicu varnostnik, v gozdu blizu svojega doma vzel življenje. Ker je to storil s službeno pištolo, je tragična zgodba odprla vprašanja, kako se je lahko zgodilo, da je pištolo iz službe odnesel domov. Pokojni je služboval v varnostni službi Aktiva varovanje. “Izgubili smo enega izmed pomembnih stebrov delovanja na področju zasebnega varovanja v poslovni enoti Murska Sobota, ki je bil s svojim delom in odnosom vzor vsem sodelavcem. Ob izgubi sodelavca smo zelo prizadeti,” so takrat sporočili iz podjetja, na naša vprašanja, kako je v podjetju poskrbljeno za hrambo orožja, pa so dogovorili, da skladno z zakonodajo in še, da: “V prostorih, kjer se vrši hramba in primopredaja orožja, zagotavljamo ustrezno raven tehničnega in mehanskega varovanja.

image
Očitno ni bilo vse po črki zakona pri hrambi orožja v varnostni službi Aktiva varovanje. Fotografija je simbolična.Igor Napast

Očitno temu ni bilo tako. Kot so na naše poizvedovanje odgovorili na ministrstvu za notranje zadeve, je njihov inšpektorat, ki je opravil inšpekcijski nadzor v varnostni službi, ki sicer še ni zaključen, ugotovil nepravilnosti. Te se nanašajo na nošenje in hrambo orožja, saj so v murskosoboški enoti Aktive varovanja, kot so sporočili z notranjega ministrstva, hranili orožje v nasprotju s pravili o hrambi orožja.


Varnostne družbe morajo orožje hraniti v prostoru, ki je tehnično varovan in v železnih ognjevarnih omarah oziroma sefih. “Orožje in strelivo se mora praviloma hraniti v prostorih, kjer ima varnostna družba svoj sedež. Izjemoma se lahko orožje hrani tudi na sedežu njene enote, če je hramba tam bolj smotrna in je imenovana tudi odgovorna oseba, ki skrbi za hrambo orožja,”so v luči avgustovskega dogodka pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve. V skladu z zakonom o orožju smejo varnostniki orožje nositi le pri opravljanju službe varovanja, izven tega časa pa orožja ni dovoljeno nositi. To pomeni, da mora varnostnik, ko s službo zaključi, orožje tam tudi pustiti.


Preberite tudi: Pištolo odnesel domov in se ubil.

temno samomor varnostnik smrt ministrstvo za notranje zadeve
Kaj zdaj berejo drugi