vestnik

Zdravnik Sašo Duh: "Za to smo dali svoje srce"

Majda Horvat, 16. 6. 2020
Majda Horvat
Zdravstveni delavci ZD Ljutomer, ki so v času epidemije delali v DSO Ljutomer, Mojca Halabarec, Sandi Škrlec, Štefan Maučec, Dominik Močnik, Klementina Špindler, Daša Kapun, Maša Kaučič, Martina Zorko. Manjkajo Jožica Kosi, Renata Kosi in Martina Miljuš.
Aktualno

Sašo Duh, zdravnik, ki je zdravil okužene stanovalce ljutomerskega doma, se je vprašal, ali bo še kdaj kakšen zdravnik pripravljen v podobni situaciji stopiti izza varnega ozadja in delati v prvi vrsti.

Direktor Zdravstvenega doma Ljutomer Đorđe Šiškin je zaradi upokojitve včeraj predčasno končal tudi svoj mandat. To je napovedoval že pred pričetkom epidemije, vendar potem ostal na položaju do njenega konca. Ob tej priliki se je včeraj zahvalil vsem sodelavcem in zaposlenim v zdravstvenem domu za izjemno delo, ki so ga opravili v času epidemije tako v zdravstvenem domu kot v Domu starejših občanov Ljutomer. "Pokazali so se v svoji vrhunskosti, za kar jim izrekam vso priznanje, mislim pa tudi, da jih je delo v času epidemije še bolj povezalo med seboj," je dejal Šiškin.

Đorđe Šiškin
Majda Horvat
Đorđe Šiškin

Bil je tudi zelo kritičen do vseh pritiskov, ki se zdaj vrstijo preko medijev, iz vrst nekaterih politikov in dela javnosti na zdravstvene delavce, in do tega, da se morebitne nepravilnosti pri delovanju v času epidemije pripisujejo tistim, ki so opravili največje delo. Pri tem pa žrtvovali svoje življenje ter tvegali, da bodo še sami zboleli. "Ta situacija bi morala marsikaj naučiti vse nas. Zame ni normalno, da nas šele pandemija pripelje do tega, da razmišljamo o nečem, kar bi moralo biti urejeno že prej," je še povedal Đorđe Šiškin.

ljutomer1
Majda Horvat
zahvala v ZD Ljutomer
Med najbolj obremenjenimi zdravstvenimi delavci v Ljutomeru v času epidemije je bil družinski zdravnik Sašo Duh. Zaradi dela, ki ga je opravil pri zdravljenju okuženih stanovalcev doma, se je zdaj tudi sam znašel pod težo raznih obtožb. Zbranim sodelavcem je spregovoril o težkih razmerah, v katerih so morali delati, in požrtvovalnosti vseh. Delo v času epidemije je bila zanje izjemna življenjska izkušnja, toda dogajanje po njem ga je zelo prizadelo. 

Sašo Duh
Majda Horvat
Sašo Duh

"Če bi še enkrat moral doživljati vse te pritiske, bi se verjetno tudi sam prej umaknil v ozadje," je še povedal. Ob trpkem spoznanju pa so vendar tudi zelo dobri občutki, ko je deležen hvaležnosti pacientov in njihovih svojcev, pa tudi zahvale in priznanja sodelavcev za opravljeno delo. "V času epidemije smo se borili za vsakega pacienta in za to dali svoje srce. Izbirali smo najboljše načine zdravljenja za vsakega posebej in se o tem dogovarjali sproti. V teh izrednih razmerah morda ni bilo vse idealno, zagotovo pa je bilo največ, kar smo v dani situaciji lahko naredili. Glede tega imam mirno vest. Ponosen sem tudi na naše zdravnike, na našo ekipo in vem, da smo naredili dobro delo ter priskočili na pomoč," je še povedal Sašo Duh.

Dogodka, ki ga je organiziral direktor ZD Ljutomer, se je udeležil tudi Niko Miholič, podžupan Občine Ljutomer. Zdravstvenim delavcem se je zahvalil za izjemno delo, ki so ga opravili v času epidemije in poudaril, da se lokalna skupnost zelo dobro zaveda, kako dobro ekipo zdravnikov in zdravstvenih delavcev ima v javnem zavodu.

Niko Miholič
Majda Horvat
Niko Miholič

"Vsak dan smo sodelovali pri reševanju situacije in videli, koliko so se žrtvovali in čemu vse se odrekali zato, da so lahko pomagali. Prepričani bodite, da brez pomoči zdravstvenega doma tu rešitve še danes ne bi bilo," je poudaril Miholič. Priznal je tudi, da vodstvo lokalne skupnosti zdaj najbolj skrbi, da bodo zaradi vseh pritiskov, ki so jih deležni zdravniki ter zdravstveni delavci, ki so največ prispevali za zdravje okuženih stanovalcev v ljutomerskem domu starejših, ti zapustili to okolje. "Vedno bom govoril njim v prid, saj so opravili veliko delo," je še poudaril Miholič in napovedal, da bo tako tudi v primeru, če bi kdo zoper njih sprožil kakšne postopke.

Zahvalo vse sodelavcem, ki so v času epidemije opravili izjemno delo, so izrekle tudi predsednici sindikata Fides ter sindikata zdravstva in socialnega varstva Višnja Munđer in Ana Gruškovnjak ter zaupnica delavcev Mojca Lorenčič.

dso-ljutomer zd-ljutomer sašo-duh obtožbe