vestnik

Terme Lendava: Sava Turizem presenetljivo ostaja upravljavec

Majda Horvat, 28. 12. 2019
Nataša Juhnov
Sava Turizem je ustanovila hčerinsko družbo Terme Lendava, da bo lahko izpeljala prodajo. To se je zdaj zgodilo, Sava Turizem pa bo še naprej upravljala lendavske terme. Fotografija Nataša Juhnov
Aktualno

Novembra so potekala nova pogajanja o finančnem delu nakupne pogodbe – Domnevno so prinesla nižjo kupnino

Šele 18. decembra letos, skoraj leto in pol po sklenitvi kupčije o prodaji Term Lendava madžarskemu skladu Comitatus Energia, je prišlo do dokončnega podpisa pogodbe med Savo Turizmom in skladom v stoodstotni lasti sosednje države. Pri tem ni pomembno zgolj vprašanje trajanja posla, ampak tudi spremembe, ki so se v tem času zgodile in so vplivale na prvotne dogovore ter na končno inačico pogodbe.
V prid načrtom ministra


Doslej smo že spoznali, da Madžari posle sklepajo za tesno zaprtimi vrati in molčečnost pred sklenitvijo posla in po njej terjajo tudi od partnerja, prav tako vemo, da jih izpeljejo tako, da podatki niso javno preverljivi, a kljub temu praznih rok glede informacij iz ozadja nismo ostali. Zelo pomenljiva in povsem točna je informacija, da bo kljub prodaji podjetja Terme Lendava upravljanje tega turističnega kompleksa za zdaj ostalo pod Savo Turizmom. Zakaj madžarski sklad, ki je v času od prvega dogovora o nakupu do zdajšnje končne sklenitve pogodbe prešel od madžarske naložbene agencije k madžarskemu zunanjemu ministrstvu, ne prevzema v svoje roke tudi upravljanja Term Lendava, lahko le ugibamo. Drznemo pa si zapisati, da ta poteza vendar ustreza načrtom ministra Zdravka Počivalška, da poveže slovenski turizem pod skupno streho in ga s tem obvaruje pred prevzemom srbskega tajkuna Miodraga Kostića.
Točna je tudi informacija, da bo kupec ohranil vse zdaj zaposlene, razen tistih, ki opravljajo storitve zdravstvene rehabilitacije za javno zdravstvo, za katere je bilo že na začetku rečeno, da ne bodo prešli k novemu delodajalcu. Prav tako ostaja nespremenjena obljuba, da bo kupec Term Lendava vlagal v razvoj turizma.


O kupnini ugibanja
Povsem nepreverljiva pa je informacija glede višine kupnine, čeprav je tudi ta prišla iz krogov, ki jim lahko verjamemo. Kupnina naj ne bi bila več devet milijonov evrov, kot je bilo najprej rečeno, ampak bistveno manj. O finančnem delu pogodbe naj bi v začetku novembra potekala nova pogajanja. Terme Lendava morajo namreč v povezavi s pridobljeno koncesijo o uporabi geotermalne energije izpeljati energetsko sanacijo, ta pa naj bi bila ocenjena na okoli 2,4 milijona evrov. O tem znesku kupec lani naj ne bi vedel ničesar, se je pa menda za skrite napake zavaroval v višini dveh milijonov evrov.


Uradno nam teh informacij kot tudi drugih v zvezi s poslom v Savi Turizmu niso potrdili, z gospodarskega ministrstva pa so nam poslali to sporočilo: »Z omenjeno domnevno manjšo kupnino nismo seznanjeni, saj nismo bili v stiku s kupcem. Imamo pa zagotovila predstavnikov madžarske vlade, da bo kupec vlagal v nadaljnji razvoj Term Lendava. Razvoj te družbe je namreč pomemben za nadaljnji razvoj tega dela severovzhodne regije Slovenije kot tudi za trajnostni razvoj slovenskega turizma.«
In prav s tem zadnjim delom odgovora pritrjujejo naši domnevi, da je kljub prvotnemu nasprotovanju Počivalška poslu z madžarskim kupcem ta zdaj dobrodošel.

terme-lendava sava-turizem
Kaj zdaj berejo drugi