vestnik

SBMS: Izguba manjša od predvidene

A. Nana Rituper Rodež, 8. 1. 2019
Jure Zauneker
Izguba je manjša od predvidevene, so povedali v vodstvu bolnišnice.
Aktualno

To leto je bilo zanimivo in težko, eno najtežjih v zadnjih petnajstih letih, je povedal Bojan Korošec, direktor Splošne bolnišnice Murska Sobota. Predvidena izguba v leto 2018 je bila 1,2 milijona evrov, a bo precej manjpša, vendar v tem trenutku še ne morejo dokončno povedati zneska, ker bo plačnik Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije končni obračun opravil konec januarja.

Izguba bi lahko bila še manjša, saj je, omeni direktor uvodoma, zdravstveno ministrstvo bilo pripravljeno bolnišnicam plačati opravljeno dodatno delo. Tistim, ki so dovolj močne ali enotne je to uspelo, žal pa soboška bolnišnica v danem trenutku tega ni zmogla.


32871f1c1209e1602b0e4c21a18d86be
Jure Zauneker
Marjan Maček je napovedal, da bodo morali v letošnjem letu za uresničitev načrtov najeti dolgoročni kredit. 


Nekateri bolnišnični oddelki so dosegli in celo presegli zastavljeni program, so pa oddelki, kjer realizacija ni bila stoodstotna. Gre za štiri oddelke, in sicer pediatrijo, ginekologijo, ORL in ortopedijo. Ne moremo govoriti o enakem vzroku na vseh teh oddelkih, zakaj zastavljeni program ni bil opravljen razloži Korošec, dejstvo pa je, da je ponekod pacientov manj, ponekod odhajajo v druge ustanove ali so daljše čakalne vrste.

1bd19b8b18e7668fd8157ec094fce4e2
Jure Zauneker
Metka Lipič Baligač izpostavlja, da bi za optimalno organiziranost potebovali vsaj tretjino več medicinskih sester in negovalnega kadra.  


Zato bo iskanje rešitev za vsak posamezni oddelek drugačno. Uspešno pa opravljata svoj program interni in kirurški oddelek, kjer je poleg izjemnega obsega dela, težav relativno malo. Izpostavil je še oddelek ortopedije, kjer se opravi veliko dela, a so čakalne dobe še vedno dolge, predolge.

bc934f18df196f1cf618df932b46c09b
Jure Zauneker
V letošnjem letu bomo še več pozornosti namenili informiranosti pacinetov ter posvečanju odnosu med pacientom in zdravnikom. 


Direktor bolnišnice pa je na vprašanje, kaj je novega na Oddelku za radiologijo, kjer je tik pred koncem leta odhod napovedalo več radiologov, odgovoril, da z oddelka ni odšel nihče.

784e239d844eaee59b344157aec9f2ff
Jure Zauneker
Od leve Tjaša Korošec Horvat, Daniel Grabar, Bojan Korošec, Metka Lipič Baligač in Marjan Maček. 

Podrobneje pa v Vestniku.

Jure Zauneker
Bojan Korošec pravi, da je za bolnišnico eno najtežjih let v zadnjih 15 letih.
Splošna bolnišnica Murska Sobota Bojan Korošec MURSKA SOBOTA radiologija