vestnik

SBMS med najbolj obremenjenimi tudi letos, v bolnišnicah je tretji val

Vestnik, 23. 3. 2021
Jure Zauneker/Vestnik.si
Zasedenost postelj s covid pacienti je bila v SBMS 30-odstotna glede na vse posteljne kapacitete.
Aktualno

Robert Carotta je predstavil strategijo, ki določa, koliko posteljnih kapacitet morajo imeti bolnišnice v posamezni fazi na voljo za covid paciente.

Vladna govorka Maja Bratuša je na današnji novinarski konferenci dejala, da se epidemiološke razmere slabšajo. Štirinajstdnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji je 514,9, v Pomurju pa 451,9. Tedenska incidenca na ravni države znaša 276,4, v regiji pa 231,6.

Oba pogoja o fazah sproščanja kažeta, da se država nahaja v oranžni fazi. Še pred desetimi dnevi je bilo v bolnišnicah 436 covidnih pacientov, v zadnjih dneh se je trend obrnil in v ponedeljek je bilo hospitaliziranih 507 bolnikov. Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta je predstavil gibanje števila hospitalizacij v letošnjem letu. Februarja se je v primerjavi z januarskimi podatki število hospitalizacij prepolovilo in zaradi upada so na ministrstvu za zdravje razmišljali o izhodni strategiji. Ta bi prinesla normalizacijo zdravstvenega sistema in zmanjševanje postelj, namenjenih covidnim bolnikom. 

Govornik je še povedal, da je bil na Primorskem pritisk na bolnišnice najmanjši, največji pa še vedno v severovzhodni Sloveniji, predvsem v Splošni bolnišnici Murska Sobota (SBMS). Zasedenost postelj s covid pacienti je bila 30-odstotna glede na vse posteljne kapacitete. Dodal je, da so bolnišnico postopno razbremenili s premeščanjem pacientov. 

robert carotta
STA
Robert Carotta

Strategija je sestavljena iz petih faz: 

- 1. faza: nastopi, ko število hospitalizacij pade pod 900; bolnišnice takrat znižajo število postelj za covid bolnike na 15 odstotkov vseh kapacitet.

- 2. faza: nastopi, ko število hospitalizacij pade pod 700; bolnišnice takrat znižajo število postelj za covid bolnik na 10 odstotkov vseh kapacitet.

- 3. faza: nastopi, ko število hospitalizacij pade pod 500; v tej fazi smo pred dnevi že bili in določene bolnišnice v tej fazi postanejo necovidne.

- 4. faza: nastopi, ko število hospitalizacij pade pod 300; dodatne bolnišnice postanejo necovidne, med drugim tudi SBMS. 

- 5. faza: nastopi, ko število hospitalizacij pade pod 100; covidne bolnišnice ostanejo le UKC Ljubljana, UKC, Maribor in Golnik. 

Carotta je ob predstavitvi poudaril, da morajo bolnišnice ne glede na fazo, imeti zagotovljeno ekipo za oskrbo bolnikov s covidom-19. Od 13. marca je spet opazen porast hospitaliziranih, zato je ministrstvo za zdravje minuli petek že aktiviralo drugo fazo. Vse bolnišnice so spet postale covidne in morajo postopoma dvigovati število postelj, ki bodo namenjene covidnim pacintom. "Tudi v bolnišnicah je tretji val," je zaključil.

koronavirus maja-bratuša robert-carotta
Kaj zdaj berejo drugi