vestnik

Se bo država odrekla Termam 3000 in Zdravilišču Radenci?

Rok Šavel, 20. 1. 2022
Nataša Juhnov
Kranjska Sava je Terme 3000 prevzela leta 2004, leta 2016 pa je v lastništvo vstopil skrivnostni finančni sklad York Global Finance Offshore. Ta je je svojega deleža že nekaj časa hotel "znebiti" in očitno mu je sedaj uspelo.
Aktualno

Po informacijah, da naj bi sklad York prodal 43-odstotni delež družbe Sava madžarskemu skladu, ki je blizu Viktorju Orbanu, so se zdaj odzvali v Slovenskem državnem holdingu.

Kot strela z jasnega je včeraj odjeknila neuradna informacija, da naj bi luksemburški sklad York, ki si lasti dobrih 43-odstotkov Save, katera je lastnica družbe Save Turizem, prodal svoj delež madžarskemu skladu Diofa Assset Management, ki naj bi bil blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu.



Država je v Savi lastniško prisotna preko Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad), ki imata v Savi 18,69 in 28,05-odstotni delež, doslej pa je bilo za pričakovati, da bo lastniški delež še povečala. Sploh v luči želje gospodarskega ministra Zdravka Počivalška po združitvi slovenskega turističnega gospodarstva v turistični holding, pri čemer bi Sava Turizem, s hoteli in zdravilišči na Bledu, v Portorožu, Izoli, Strunjanu, Moravskih Toplicah, na Ptuju in v Radencih odigrala ključno vlogo.Ta ideja je zdaj pod velikim vprašajem.

radenci, občina-radenci, radin, zdravilišče radenci
Marina Vrbnjak
V portfelju Save Turizem je tudi Zdravilišče Radenci.

Pogovori z Yorkom so zastali



Kot pojasnujejo v SDHju, so v prvi polovici prejšnjega leta vodili nezavezujoče pogovore o pogojih nakupa za pridobitev izpostavljenosti Yorka v družbi Sava.

 "Nezavezujoči pogovori so zastali, ker pogoje nakupa medsebojno nismo uskladili, razmere v panogi pa so bile po oceni SDH za sprejem nakupne odločitve, zelo negotove," poudarjajo. Ob tem so lanskega septembra do 30. junija letos reprogramirali terjatve do Save, s čimer je bilo jasno, da do odkupa še ne bo prišlo.

"V hitro spreminjajočem se poslovnem okolju turistične panoge je namreč potrebno preučiti tako novonastala tveganja kot tudi več scenarijev, ki bodo v prihodnje narekovali najbolj optimalno upravljavsko odločitev SDH v zvezi s Savo, d. d. Ob tem bo potrebno upoštevati tudi dopustne okvirje lastniških odločitev. Sava, d. d je namreč skladno z veljavno državno strategijo upravljanja pomembna naložba. Skladno z veljavnim ZSDH-1 znaša minimalni delež v naložbah, ki so s strategijo določene kot pomembne naložbe, 25% in en glas," pojasnujejo v Slovenskem državnem holdingu in še dodajajo, da so v letnem načrtu upravljanja, ki mu je nedavno dala zeleno luč tudi vlada, tako predvideli več možnih scenarijev in s tem tudi večjo fleksibilnost pri prihodnjem odločanju glede turističnih družb, predvsem pri ključni turistični skupini Sava.

Kar z drugimi besedami lahko pomeni, da je v igri možnost zmanjšanja deleža državnega lastništva, a mora država v družbi ohraniti minimalni delež, ki znaša 25 odstotkov in en glas. Trenutna pa ima v Savi dobrih 46 odstotkov.

SDH ne vodi prodajnega postopka



"Formalni postopek prodaje ali nakupa deleža v Savi d. d. na strani SDH v tem trenutku ne poteka. Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki SDH še ne more komentirati. SDH ne razpolaga z uradnimi informacijami o prodajnih aktivnostih drugih delničarjev Save d. d. in ob tem odločno zanika informacije, objavljene v medijih, da »naj bi v SDH razmišljali o prodaji svojega deleža v madžarskemu skladu«, saj na to temo uprava SDH ni bila v stiku s predstavniki York niti z madžarskim skladom, ki ga mediji omenjajo kot kupca, niti SDH ne vodi prodajnih postopkov," pa so jasni glede morebitne prodaje tudi državnega deleža madžarskemu skladu.

thermal20
Majda Horvat
Družba Sava Turizem je leta 2019 že prodala Terme Lendava enemu izmed madžarskih skladov, Terme Banovci pa je kupila ljutomerska družba Karba mge.

Kot so namreč za Vestnik.si še pojasnili v Kadu-u, bi se ob morebitni prodaji deleža SDH-ja, prodajni postopek združil in bi se prodajal tudi delež v Savi, s katerim upravlja Kad.

sava sava-turizem sdh terme-3000 turizem prodaja