vestnik

Se bo gradnja nogometne akademije zdaj ustavila?

Majda Horvat, 17. 6. 2022
j
Gradnja nogometne akademije v Lendavi.
Aktualno

Lendavski občinski svet včeraj ni rešil vprašanja lastništva objektov, ki služijo kot vaški domovi na Kapci, Dolini, Mostju in Gornjem Lakošu, a so v lasti Župnije Lendava.

Pogovori o rešitvi lastniških razmerij potekajo med občino in župnijo že od leta 2019, vendar neuspešno, in ker so po mnenju nekaterih svetnikov zašli v slepo ulico tudi zaradi načina komunikacije pogajalcev, v imenu občine je nastopal prejšnji župan Janez Magyar, odgovornosti z odločitvijo tudi zaradi skorajšnjega izteka mandata niso želeli prevzeti nase. Občinska uprava bo tako na predlog svetnika objavila javni razpis za  stranke in liste, da predlagajo svoje člane v pet člansko komisijo, katera naj bi se lotila reševanja problem.

Svetniki so znova odločali tudi o tem, ali bodo Nogometnemu društvu Lendava 1903, ki mu je občina leta 2018 podelila stavbno pravico na zemljišču za gradnjo objektov nogometne akademije za 20 let, podaljšali uporabo tega za izvajanje dejavnosti športa in rekreacije. In to vsaj še za 30 let po prenehanju pogodbe o podeljeni brezplačni stavbni pravici. 

Negovanje 2024

(FOTO) V Negovi spet v znamenju zelišč

Na gradu Negova so tudi letos izvedli tradicionalni zeliščarski dan NEGOVAnJE, kjer se je celotno dogajanje vrtelo okrog zelišč in zeliščarstva. Čez ves dan je potekala zeliščarska tržnica, na kateri so se lahko izmenjevale sadike in semena zelišč, najti je bilo mogoče pripomočke za vzgojo zelišč, izvedeti kaj več o uporabi zelišč za krepitev zdravja, za negovanje dobrega počutja, v kulinariki in negi. S tem namenom so obiskovalci lahko kupili razne čaje, kreme, mazila, soli, tinkture, hidrolate, namaze in še kaj. Iva Hari je izvedla kulinarično delavnico Z zeliščnega vrta na krožnik, Simon Veberič in Suzana Simenčič iz Alchemie Pannonice sta predstavila najpogostejše napake pri uporabi eteričnih olj, Vesna Golob je predstavila zeliščne pripravke za čiščenje kože in presnove, Sanja Lončar je predavala o zeliščnih skrivnostih za hitro polnjenje baterij, Alenka Šoštarič pa o zeliščih za boljše zdravje našega vrta. Za najmlajše je bil na voljo Apolonijin kotiček z interaktivnimi igrami in degustacijo čajnih mešanic. Sonja Jagarinec je za otroke pripravila tudi delavnico, na kateri so posadili zelišča, Družinsko gledališče Kolenc pa je izvedlo predstavo Kekec in Prisank. Obiskovalci so si pod vodstvom lahko ogledali grad in pokusili grajsko juho iz kotla, ki jo je pripravilo Turistično društvo Negova-Spodnji Ivanjci, člani društva so prav tako nastopili kot grajska gospoda.

lendava, gradnja-nogometne-akademije-v-lendavi
Jure Zauneker
Gradnja nogometne akademije v Lendavi.

Enkrat so svetniki o tej temi že razpravljali, vendar odločitve takrat niso sprejeli. V primeru, da predlaganega sklepa ne potrdijo, naj bi, po navedbah društva, madžarski sklad Bethlen Gabor Alapkezelő Zrt, preko katerega Madžarska financira naložbo, to prekinil. Kljub tej navedbi društva je občinski svet sklep o podaljšanju pravice do uporabe objektov za nogometno akademijo  zavrnil.

nogometna-akademija lendava podaljšanje-pogodb