vestnik

Se bo Pomurje imenovalo Prekmursko-Prleška ali Prleško-Prekmurska pokrajina?

V. T., 6. 11. 2019
arhiv Foto Tivadar
Se bo bodoča pokrajina na območju sedanjega Pomurja imenovala Prekmursko-Prleška ali Prleško-Prekmurska?
Aktualno

Ne le teritorij, pomembno je določiti tudi pristojnosti in funkcije pokrajine, pa tudi finančne posledice.

Na sestanku pri predsedniku države Borutu Pahorju o ustanovitvi pokrajin sta bila tudi dva pomurska župana - župan Murske Sobote Aleksander Jevšek in županja Ljutomera Olga Karba. Predsednik je namreč na srečanje povabil predsednike združenj občin - gre za pet slovenskih županj in županov, poleg njih pa še predstavnike strank ter različne strokovnjake.

Olga Karba, ki smo jo po sestanku pri Pahorju prosili za izjavo, ima občutek, da je bila narejena dobra poteza v smeri ustanovitve pokrajin, saj se je po njenem mnenju potrebno pogovarjati ne le o območju, ki ga bo posamezna pokrajina zavzemala, ampak tudi o njihovih pristojnostih, funkcijah in navsezadnje tudi o finančnih posledicah: “Potrebna je predvsem jasna razmejitev pristojnosti med občinami, državo in pokrajinami, da se bo sledila stroškovna učinkovitost in da ne bo še več birokracije. Državljani namreč pričakujemo prijazen in učinkovit servis.”

Karbova je na sestanku, pravi, sicer predlagala, da bi se območje, ki mu danes rečemo Pomurje, imenovalo Prleško-Prekmurska oziroma Prekmursko-Prleška pokrajina: “Drobitev ne bi uspela uresničiti zastavljenih ciljev, zato sem - če bi seveda obveljal predlog o umestitvi Prlekije v dosedanjo Pomursko pokrajino - predlagala, naj se pokrajina imenuje Prleško-Prekmurska oziroma Prekmursko-Prleška pokrajina. Ta predlog je podprl tudi ključen član strokovne komisije, dr. Dušan Plut. Veseli me tudi, da je strokovna komisija upoštevala predlog, da je za sedež Pokrajinskega sveta predlagan Ljutomer.”

Naslednji korak, kar se tiče teme pokrajin, je seznanitev občinskih svetov s predlogom. Občinski sveti se bodo do predloga pokrajin tudi opredelili.

pokrajine pomurska-pokrajina prleška-pokrajina pomursko-prleška-pokrajina prleško-pomurska-pokrajina