vestnik

Še dva dni za menjavo vinjete: Na kaj je treba paziti?

Vestnik, 30. 1. 2019
Sašo Bizjak
V petek bo na avtocestah in hitrih cestah poostren nadzor nad uporabo vinjet.
Aktualno

V petek, 1. februarja, pričnejo veljati nove vinjete za leto 2019. Te so kovinsko rožnate barve, cene pa so enake kot v prejšnjih letih. 

Za letno vinjeto za osebna vozila je treba odšteti 110 evrov, za mesečno 30 ter za tedensko 15 evrov. Cena letne vinjete za kombinirana vozila je 220, mesečna 60, tedenska pa 30 evrov. Enake pa so tudi cene za vinjete za motorna kolesa, in sicer 55 evrov za letno, 30 za mesečno in 7,5 evra za tedensko vinjeto.

Na kaj je treba paziti pri menjavi vinjete?

DARS uporabnikom svetuje, da naj pred namestitvijo nove vinjete vedno odstranijo predhodno nameščeno oziroma neveljavno vinjeto. "Pri nameščanju vinjete se ne sme uporabljati dodatnih ali posebnih folij, priseskov, lepilnih trakov in podobnega. V primeru njihove uporabe vinjeta ni več dokaz o pravilno plačani cestnini, kar pomeni, da je neveljavna, uporabnik avtoceste pa je v prekršku. Vinjeta je veljavna zgolj takrat, ko je pred uporabo cestninske ceste pravilno nameščena na vozilu. Če uporabniki pred namestitvijo vinjeto poškodujejo, naj jo nalepijo nazaj na folijo in zamenjajo na prodajnem mestu – v tem primeru se napis neveljavno še ni pokazal. Neveljavnih vinjet ni mogoče zamenjati.Če so uporabniki vinjeto pomotoma nalepili na zatemnjeno mesto ali pa jo med samim postopkom poškodovali, tako da je na primer zmečkana, ali če menijo, da so kupili in namestili napačno vinjeto, naj je v nobenem primeru ne odstranjujejo in naj pokličejo v Cestninski uporabniški center, kjer jim bodo svetovali glede nadaljnjih postopkov in možnostih rešitve zapleta. Tovrstne reklamacije je možno izvesti v tridesetih dneh od nakupa vinjete."

DARS priporoča, da se vinjeto nalepi pri temperaturi nad 5°C. Pri nižjih temperaturah pa naj pred lepljenjem vinjete vklopimo gretje, usmerjeno na vetrobransko steklo.


fd2f8a82c7c4b5a2f6aacb0401e5eef6
Dars
Modre vinjete veljajo samo še danes in jutri.


Uporabniki vinjet te največkrat kupijo v drugi polovici januarja in v prvi polovici februarja, največ tedenskih in mesečnih pa v poletni turistični sezoni. Do konca novembra 2018 je bilo prodanih 7.286.038 vinjet z letnico 2018. Od tega je bilo 846.715 letnih vinjet za osebna vozila in 54.606 tistih za kombinirana vozila. Sicer pa prodaja vinjet stalno naraščo, tako kot rast prometa na avtocestah in hitrih cestah, se pravijo na DARSU.

V petek poostren nadzor

Uporaba neveljavne in neustrezno nameščene vinjete na vozilu je oglobljena s tristo evri. Če pa vinjete na vozilo ne namestimo z njenim prvotnim lepilom, ali če z nedovoljenim posegom spremenimo ali zmanjšamo učinkovitost lepila, pa znaša globa petsto evrov. Darsovci do novembra lansko leto izdali dobrih 32.000 plačilnih nalogov, 25.000 zaradi neuporabe in nepravilne uporabe vinjet. Poostren nadzor bodo uslužbenci pričeli opravljati v petek, ko morajo vozila že imeti nameščene nove vinjete.


zamenjava vinjet nadzor
Kaj zdaj berejo drugi