vestnik

Še en klavirski koncert Leonarda Kobala

A. N.R.R., 2. 9. 2022
Osebni arhiv
Leonard Kobal
Aktualno

V koncertni dvorani gradu na Goričkem bo v petek, 2. septembra, tudi zaradi odmevnega klavirskega koncerta klasične glasbe, ki je bil teden prej, za istim klavirjem, znova nastopil mladi pianist Leonard Kobal, ki živi med Mursko Soboto, Kuzmo in Varaždinom.

V ospredje svojega koncerta bo tudi tokrat postavil dela svojega priljubljenega skladatelja Scriabina, zaigral bo še dela Medtnerja in Rachmaninoffa ter predstavil svojo lastno in že nagrajeno klavirsko skladbo Aspiration ali Stremljenje.

leonard-kobal, grad-na-goričkem, pianist, klavir
Osebni arhiv
Leonard Kobal in njegov učitelj Predrag Šantek.

Kobal, ki rad poudari, da je zanj glasba zven občutkov in domišljije, bo v tem šolskem letu obiskoval četrti letnik Glasbene šole v Varaždinu v razredu pri profesorju Predragu Šanteku. V minulih dveh letih se je udeležil več nacionalnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj, kjer je osvojil veliko prvih nagrad in prvih mest, pri tem pa pogosto osvojil tudi vse možne točke.

Med drugim je na klavirskem tekmovanju v Moskvi osvojil prvo mesto, na 10. mednarodnem klavirskem tekmovanju »Ivan Rijavec v Rogaška Slatina je osvojil prvo nagrada in prvo mesto, hkrati pa še laureat ter postal absolutni zmagovalec tekmovanja, na spletnem tekmovanju Golden Piano Talents Competition, na katerem je bilo več kot 360 udeležencev iz 50. držav, je v solistični kategoriji klavir solo osvojil grand Prize ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe F. Chopina, v komorni glasba pa še grand Prize ter posebno nagrado za najboljšo izvedbo dela J. S. Bacha, poleg tega je na letošnjem TEMSIGU, nacionalnem tekmovanju slovenskih mladih glasbenikov, osvojil prvo nagrado in prvo mesto. Prav tako je za svojo lastno skladbo Aspiration prejel dve nagradi, in sicer zlato plaketo na šestem mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov Oskar Rieding in prvo nagrado in posebno nagrado za izvedbo lastne skladbe na tekmovanju Tartini Competition.

Leonard Kobal se je izpopolnjeval tudi na masterclassih pri različnih profesorjih, med drugim pri profesorju Hariju Guseku, Vasilyju Shcherbakovu, Rubinu Dalibaltayanu in drugih. Mladi glasbenik je v zadnjih dveh letih izvedel številne samostojne klavirske koncerte, se uvrstil v koncertni progam z varaždinskim komornim orkestrom na 51. Varaždinskih baročnih večerih in v klasični program Soboških dnevov v Murski Soboti.

leonard-kobal klavir pianist grad-grad-na-goričkem koncert
Kaj zdaj berejo drugi