vestnik

Se odpravljate na pot? Izognite se zastojem

Ines Baler, 7. 7. 2018
DARS
Priporočena alternativna pot. 
Aktualno

Pričetek počitnic v Nemčiji, delih Avstrije, Švice in Nizozemske že vpliva na gnečo na slovenskih cestah. Družba za avtoceste zato priporoča, da se vozniki na pot odpravijo ponoči ali v zgodnjih jutranjih urah. Največ gneče je namreč pričakovati danes ter jutri popoldne in zvečer.

V času počitnic bodo najbolj obremenjene avtoceste od Karavank proti Kopru ter od Šentilja proti Ptuju, poleg tega pa še ceste proti mejnim prehodom v Istri ter mejnemu prehodu Gruškovje. Ravno na slednjem so vsako leto julija in avgusta, zlasti ob sobotah, večkilometrski zastoji na koncu podravske avtoceste in naprej po glavni cesti do mejnega prehoda s Hrvaško.
Pri Darsu zato voznikom v primeru zastojev na relaciji med Mariborom in Zagrebom priporočajo alternativno pot na relaciji Šentilj – Pesnica – Lendava – Pince – Letenye (H) – Zagreb.


Trenutni zastoji na slovenskih cestah so:
-na podravski avtocesti med Lancovo vas in Podlehnikom je dvokilometrski zastoj in naprej po glavni cesti Podlehnik – Gruškovje


-na primorski avtocesti od Kozarij proti Vrhniki je promet upočasnjen
- pred predorom Karavanke proti Avstriji je zastoj, dolg 2,5 kilometra


-zastoji so tudi na cestah Seča – Sečovlje, Šmarje – Dragonja, Jelšane – mejni prehod Jelšane, Rogatec – Dobovec, Kranjska Gora – Dovje pri Gozd Martuljku v obe smeri in na cesti Lesce – Bled

image
Cesta Podlehnik - Gruškovje je ena izmed bolj obremenjenih.Marko Vanovšek

Tudi letos poleti na avtocestah potekajo dela

Do zastojev oziroma upočasnjenega prometa pa prihaja tudi zaradi raznih popravil in drugih cestnih del, ki smo se jih v Sloveniji v času dopustniške konice že navadili. Tako bo od danes pa vse do ponedeljka, 16. julija, bo na primorski avtocesti zaradi odstranitve cestninske postaje zaprt priključek Unec. Obvoz je urejen od priključka proti Planini, Postojni ter na Logatcu nazaj na avtocesto.Prav tako zaradi odstranitve in preureditve cestninskih postaj Log na primorski avtocesti promet poteka po dveh zoženih pasovih. Občasno pa prihaja tudi do zaprtja enega pasu.Obnavljajo tudi viadukt Ravbarkomado, kjer promet dober kilometer poteka samo po polovici viadukta, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje.Na priključku Koper – center (Slavček)pa je do konca letošnjega septembra zaprt uvoz proti Izoli. Na hitri cesti med Vipavo in Ajdovščino ter med Ajdovščino in Selom poteka obnova vozišča, zato je promet urejen po eni polovici ceste. Med cestninsko postajo Nanos in pokritim vkopom Rebernice 1 pa je zaradi popravila viadukta Boršt zaprto smerno cestišče proti Vrtojbi. Tudi tam je promet urejen dvosmerno po drugi polovici ceste. Zaradi sanacije dilatacij na območju viadukta Lijak so se enakega ukrepa poslužili tudi na odseku hitre ceste H4 med Vogrskim in Šempetrom.Do 19. julija bo na odseku avtoceste A1med Arjo vasjo in Celjem proti Mariboruzaradi zamenjave protihrupnih ograj promet urejen po dveh začasnih prometnih pasovih.

Zadosti vode in strpnosti

Na pot se je treba pripraviti, preveriti, kje potekajo dela in upoštevati možnost daljših zastojev. Zato je treba s sabo vzeti zadostno količino vode in drugih nujno potrebnih stvari, pozabiti pa ne gre niti na večjo mero strpnosti.

image
Ne pozabimo na dovolj vode.Pixabay
zastoji dopusti