vestnik

Se odpravljate v tujino? Preverite, katere države so epidemiološko varne in za prihod iz katerih je odrejena karantena

Vestnik, 16. 6. 2020
Jure Zauneker
Na cestnih povezavah na mejnem območju z Madžarsko sta vzpostavljeni dve kontrolni točki, in sicer v Dolgi vasi in na avtocesti v Pincah.
Aktualno

Od ponedeljka so v veljavi spremembe Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja koronavirusa na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Za državljane Slovenije, Avstrije, Madžarske in Italije je dovoljeno prehajanje meje tudi izven kontrolnih točk.

Na cestnih povezavah na mejnem območju z Madžarsko sta vzpostavljeni dve kontrolni točki, in sicer v Dolgi vasi in na avtocesti v Pincah, državljani obeh držav pa lahko mejo prestopajo tudi izven teh kontrolnih točk. Kontrolne točke na mejnem območju z Avstrijo so vzpostavljene na avtocesti v Šentilju, Ljubelju in Karavankah. Od včeraj je na seznam epidemiološko varnih držav uvrščena tudi Italija, tako da za prehajanje slovensko-italijanske meje veljajo enaka pravila kot z našimi drugimi sosedami. So pa kontrolne točke v Vrtojbi, Fernetičih, Škofiji in Krvavem potoku. 

Štirinajstdnevna karantena je obvezna za osebe, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav, ali pa prihajajo v Slovenijo iz teh držav.

Epidemiološko varne države so: Hrvaška, Madžarska, Avstrija, Bolgarija, Ciper, Češka, Estonija, Finska, Nemčija, Grčija, Islandija, Latvija, Litva, Lihtenštajn, Norveška, Slovaška, Švica, Italija in Črna gora. 

potni list
Dreamstime
Štirinajstdnevna karantena je obvezna za osebe, ki vstopajo v Slovenijo in imajo stalno ali začasno prebivališče v državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav.

Vstop brez omejitev in karantene velja za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije oziroma držav članic schengenskega območja, ne glede na to, ali so te države uvrščene na seznam epidemiološko varnih držav. Po novem tudi za osebo, ki zagotavlja storitve, za katere ji je potrdilo izdalo pristojno ministrstvo, in bi lahko zaradi neizvajanja teh storitev zaradi odreditve karantene prišlo do večje družbene ali gospodarske škode, za osebo, ki mejo prehaja zaradi nujnih neodložljivih osebnih opravkov in se vrača čez mejo v roku 24 ur po vstopu ter predloži ustrezno dokazilo, za osebo, ki je dvolastnik ali najemnik zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje in prehaja mejo zaradi opravljanja kmetijsko-poljedelsko-gozdarskih del. V novem odloku ni več določenih izjem za osebe s potrjeno rezervacijo nočitve.  

Zaradi poslabšanja epidemioloških razmer ne glede na državljanstvo ali bivališče se štirinajstdnevna karantena odredi osebah, ki v Slovenijo vstopajo iz naslednjih držav ali imajo v njih stalno ali začasno prebivališče: Severna Makedonija, Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske, Ruska federacija, Belorusija, Andora, Švedska, San Marino, Moldavija, Katar, Bahrajn, Čile, Kuvajt, Peru, Armenija, Brazilija, Džibuti, Oman, Panama, Singapur, Maldivi, Združene države Amerike, Združeni arabski emirati, Iran, Gibraltar, Bolivija, Portoriko, Gabon, Kajmanski otoki, Saudova Arabija, Dominikanska republika, Republika Južna Afrika, Sao Tome in Principe. 

koronavirus prehod-meje slovenija mejne-države karantena