vestnik

Še več napora za oskrbo starejših in optično omrežje

Ines Baler, 18. 10. 2020
Arhiv občine
Župan Ludvik Novak si želi, da se dokonča vodovodno omrežje na celotnem ozemlju Občine Puconci. Foto Arhiv občine
Aktualno

Občinska nagrada PGD Kuštanovci, županovo priznanje Bojanu Beznecu, nagrajeni še Irena Horvat, Jožef Rituper in Štefan Zelko

Občina Puconci je 13. oktobra praznovala 23. občinski praznik, zaradi poostrenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom je slovesno sejo, podelitev priznanj in nagrad odložila. Župan Ludvik Novak je občanom čestital na občinski spletni strani in zapisal, da je praznik vsako leto mejnik, ko se pogleda na dosežke in se z upanjem pregledujejo načrti. »Če se ozrem na teh sedem mesecev borbe z okužbo, lahko rečem, da smo v naši občini do sedaj zelo dobro obvladovali situacijo, saj nimamo nobenega smrtnega primera in malo okuženih,« je zapisal župan in dodal, da gospodarsko življenje v občini in izvajanje občinskega proračuna nista zamrla, več težav je bilo pri organizaciji družbenega življenja. 
Novak je kot pomembni naložbi, ki ju izvajajo z državno pomočjo, navedel obnovi cest v Gorici in Brezovcih, vredni slabe tri milijone evrov. Prav tako obnavljajo nekaj lokalnih cest, sanirali so že nekaj javnih poti v občini, dokončana je kanalizacija v Beznovcih. »Žal pa nismo veliko naredili na področju oskrbe z vodo in odvajanja odpadnih voda. Pri oskrbi z vodo se še dogovarjamo z državo za nadgradnjo vodovoda sistema B, s katero bo v celoti dokončano vodovodno omrežje v naši občini, kanalizacijski sistemi pa so zaradi financiranja popolnoma na stranskem tiru,« pravi Novak. Veseli ga, da so zagnali dela na področju turistične ponudbe v občini, premalo opazni pa so premiki v oskrbi starejših in gradnji optičnega omrežja, je v zapisu poudaril župan. 


Poklon lončarju, gasilcem in prostovoljcem 
Letošnji dobitniki občinskih priznanj so Štefan Zelko iz Lemerja, Irena Horvat iz Doline in Jožef Rituper iz Pečarovec. Zelku bo priznanje izročeno za večletno uspešno delo in za ohranjanje tradicionalne ljudske obrti – lončarstva. Izhaja iz družine, ki lončene izdelke še vedno izdeluje na tradicionalni način na vretenu, obenem je tudi eden redkih, ki še obvladajo skoraj pozabljeno redukcijsko ali črno žganje. Poleg tega sodeluje z vzgojno-izobraževalnimi zavodi in znanje prenaša na mlade. Horvatova prejme priznanje za dolgoletno in požrtvovalno delo na področju kulture, lokalne samouprave in doprinos k razvoju Doline. Je pobudnica ustanovitve in predsednica tamkajšnjega kulturno-turističnega društva, vpeta je v delo Zveze kulturnih in turističnih društev Občine Puconci ter stremi k dobrodelnosti in sodeluje pri različnih projektih. Tretji prejemnik priznanja je bil izbran zaradi prostovoljnega dela na raznih področjih, prispevka k promociji občine ter realizacije prepoznavnih turističnih produktov. Jožef Rituper je prostovoljec že 45 let, znan po projektih rekreativnega športa v občini. Na njegovo pobudo je nastala blagovna znamka Zgrebaš, je pobudnik pohodnih izkaznic in član številnih društev, tako na občinski kot regijski ravni. 


Nagrado občine bo prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Kuštanovci, ki je bilo ustanovljeno leta 1933. Kot je zapisano v obrazložitvi, je društvo v zadnjih letih precej sredstev namenilo obnovi in posodobitvi gasilskega doma in opreme v njem, pozornost pa namenja tudi izobraževanju gasilcev. Ob 170 prebivalcih v vasi imajo štiri gasilske ekipe in sodobno opremo, kar je redkost v občini in širše. Občina jim je za dolgoletno dosledno, sistematično in prostovoljno delo na gasilskem področju namenila nagrado v višini 500 evrov. Tudi županovo priznanje je povezano z gasilstvom. Za požrtvovalno delo na področju gasilstva in lokalne samouprave ga je prejel Bojan Beznec iz Bodonec. Član tamkajšnjega društva je več kot 35 let, prav tako je dobitnik številnih gasilskih priznanj in odlikovanj. Ob tem da je nepogrešljiv med gasilci, je vključen še v vaško športno društvo in v društvo podeželske mladine Bodonci in eden od ustanovnih članov Kluba malega nogometa Bodonci.



puconci Vestnik