vestnik

Še vedno čaka na obnovo

T. M., 28. 9. 2019
Nataša Juhnov
Obnova grajske dvorane je bila predvidena že lani, vendar so ponudbene vrednosti bistveno presegale predvidena sredstva za obnovo. Ocenjena vrednost del, ki bodo predvidoma izvedena naslednje leto, je okoli 120 tisoč evrov.
Aktualno

Grajska dvorana ostaja zaprta – Tudi na dvigalo bo treba še počakati

Mestna občina Murska Sobota je že pred časom napovedala obnovo grajske dvorane, ki je od konca leta 2017 zaprta za javnost. Preverili smo, katera obnovitvena dela trenutno potekajo in kdaj bo dvorana spet odprla vrata. Kot smo poročali lani, je bilo pri izdelavi požarnega elaborata za soboški grad ugotovljeno, da veliko vgrajenih elementov ne ustreza več zahtevanim požarnim standardom in nima veljavnih certifikatov, zato so sprejeli odločitev, da bo dvorano zaprejo za obiskovalce. »Za ponovno odprtje grajske dvorane je treba izvesti zamenjavo protipožarnih vrat, kar je povezano z gradbenimi deli na celotnem območju dvorane. Treba je vgraditi mavčne obloge in dimne lopute ter urediti izolacijo na odprtem stropu. Prav tako je potrebna ureditev varnostnih ograj na stopnišču, hidrantov in dela vodovodnega omrežja … Izvedba navedenih del je bila predvidena že v lanskem letu, vendar so ponudbene vrednosti bistveno presegale predvidena sredstva za obnovo. Ocenjena vrednost navedenih del je namreč okoli 120 tisoč evrov. Dela bodo izvedena predvidoma v naslednjem letu,« pojasnjujejo v mestni upravi, kjer dodajajo, da dokler vsa navedena dela ne bodo končana in ne bo opravljen preizkus požarne varnosti, bo dvorana ostala zaprta za javnost.

Najprej obnova sanitarij

V mestni upravi še povedo, da je občina v letošnjem proračunu predvidela investicijski transfer Pomurskemu muzeju Murska Sobota kot upravljavcu objekta v skupni višini 43.893 evrov. »Sredstva so bila namenjena izvedbi nujnih del, ki se nanašajo na tekoče investicijsko vzdrževanje, ter sofinanciranju obnove ometov arkad in vhodov ter sanacije baročnega portala. S temi deli je namreč muzej kandidiral na razpis ministrstva za kulturo, vendar prijava ni bila odobrena.« Kot pravijo, so na osnovi navedenega sprejeli dogovor, da bodo predvidena sredstva namenjena za izvedbo prve faze sanacije sanitarij v pritličju gradu. »Trenutno se za navedena dela zbirajo ponudbe za izvajalca del, končala se bodo do konca leta.« Sicer je bila za celotno izvedbo investicij v gradu že izdelana projektna dokumentacija ter pridobljeno gradbeno dovoljenje za sanacijo grajske dvorane, obnovo arkad na dvorišču gradu, sanacijo sanitarij ter gradnjo dvigala za gibalno ovirane za dostop v nadstropje gradu. Gradbeno dovoljenje je veljavno do leta 2022. »Predvidena vrednost del za nakup in gradnjo dvigala ter ureditev nivojskih izravnav za dostop iz dvigala v nadstropje je 180 tisoč evrov.« Zaradi tolikšne vrednosti investicije bo občina skušala pridobiti evropska ali druga sofinancerska sredstva.

grajska-dvorana mestna-občina-murska-sobota