vestnik

Se za velikonočne praznike odpravljate na morje? Hrvaška načrtuje veliko sproščanje ukrepov

Vestnik.si, STA, 6. 4. 2022
Profimedia
Hrvaška bo za velikonočne praznike sprostila velik del protikoronskih ukrepov.
Aktualno

Hrvaška bo za velikonočne praznike sprostila velik del protikoronskih ukrepov, razkriva hrvaški časnik Jutarnji list. Evropska digitalna potrdila bodo obvezna samo še v zdravstvu in sistemu socialne oskrbe, prav tako naj bi jih še vedno zahtevali na mejnih prehodih pri vstopu v državo. Uporaba mask pa na večini mest ostaja samo še kot priporočilo.

Covidna potrdila bodo v celoti odpravili v javnih službah in na zasebnih slavjih. Zahtevali naj bi jih samo še na množičnih dogodkih v zaprtih prostorih in pri prehajanju meje, piše Jutarnji list, ki se sklicuje na vir blizu nacionalnega štaba civilne zaščite. Ker gre za neuradne informacije in bo nacionalni štab civilne zaščite končno odločitev sprejel v prihodnjih dneh, obstaja možnost, da sprostijo tudi ukrepe, povezane s prehajanjem meje. Izkušnje iz minulih dveh let namreč kažejo, da je Hrvaška prehajanje meje olajšala prav pred velikonočnimi prazniki. Takrat se v državo vrne veliko Hrvatov, ki živijo ali delajo v tujini.

meja, mejni prehod, slovensko-hrvaška meja
Bobo
Obstaja tudi možnost, da sprostijo tudi ukrepe, povezane s prehajanjem meje.

Hrvaška bo po pisanju Jutarnjega lista sprostila tudi nekatere druge ukrepe. V odprtih in zaprtih prostorih ne bo več omejitev zbiranja ljudi, ne glede na covid potrdila. Gostinski lokali in klubi, ki so zdaj lahko odprti do 2. ure zjutraj, bodo lahko odprti tako kot v času pred pandemijo. Uporaba mask bo še vedno obvezna v javnem prevozu in trgovinah. V kinematografih in gledališčih ter na delovnih mestih bi uporaba mask ostala samo še kot priporočilo. Prav tako naj maske ne bi bile več obvezne v šolah in na fakultetah, odpravili pa bi lahko tudi testiranje učencev v primeru, če se v razredu pojavi učenec s pozitivnim covid testom.

Število novookuženih oseb in hospitaliziranih bolnikov se na Hrvaškem zmanjšuje. 5. marca je bilo v bolnišnicah 971 covidnih bolnikov, v torek, 5. aprila, pa 619. V torek so v zadnjih 24 urah na Hrvaškem zabeležili 835 novih primerov okužbe z virusom sars-cov-2, število aktivnih primerov pa je bilo skupno 7321.

hrvaška koronavirus ukrepi