vestnik

Še zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine

Vestnik, STA, 3. 5. 2022
Arhiv Svet24
Danes je zadnji dan za ugovor zoper izračun dohodnine.
Aktualno

Na Finančni upravi RS (FURS) samo še danes čakajo morebitne ugovore na informativne izračune dohodnine za leto 2021, ki so jih konec marca poslali nekaj manj kot enemu milijonu zavezancem. Te morajo vložiti tisti, ki se s prejetim izračunom ne strinjajo - če so podatki pomanjkljivi ali nepravilni oz. je davčna obveznost ugotovljena napačno.

Če zavezanec kljub napačnim podatkom ugovora ne vloži, stori davčni prekršek, za katerega je zagrožena globa od 250 do 400 evrov, opozarjajo na Fursu. V ugovoru, ki ga je mogoče vložiti elektronsko prek sistema eDavki, pa lahko uveljavlja tudi olajšavo za vzdrževane družinske člane, če je ni že prej. Tistim zavezancem, ki se z informativnim izračunom strinjajo, ni treba storiti ničesar, saj bo v 30 dneh od odpreme samodejno postal odločba.

Prvi paket, v katerem je bilo 989.325 informativnih izračunov dohodnine za leto 2021, je finančna uprava odpremila na pošto 31. marca. Zavezancev, ki so lani med letom plačali preveč dohodnine, je bili v tem paketu 336.817 in tem bo Furs preveč plačane zneske vrnil do 31. maja. Skupaj gre za nekaj manj kot 108 milijonov evrov, povprečni znesek vračila pa znaša 320 evrov. Z doplačili pa je bilo v prvem paketu 189.844 zavezancev. Skupaj 35,5 milijona evrov oz. v povprečju 187 evrov vsak morajo plačati najpozneje do 2. junija.

Drugi sveženj informativnih izračunov za preostale zavezance bo sledil predvidoma konec maja, kdor tudi še takrat ne bo prejel informativnega izračuna, pa bo moral napoved vložiti sam, in sicer najpozneje do 1. avgusta.

davki sta
Kaj zdaj berejo drugi