vestnik

Sedem milijonov evrov za škodo zaradi lanske pozebe

Vestnik, STA, 6. 4. 2022
Nataša Juhnov
Pozeba
Aktualno

Vlada je na torkovi seji odbora za gospodarstvo ministrstvu za kmetijstvo zagotovila sedem milijonov evrov za izvedbo programa odprave posledic škode zaradi lanske pozebe v sadjarstvu in vinogradništvu. Na seji odbora za gospodarstvo je sprejela tudi sklep glede pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v lanskem letu.

Na odboru je vlada ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano zagotovila sedem milijonov evrov za izvedbo programa odprave posledic škode zaradi pozebe v sadjarstvu in vinogradništvu v letu 2021. Sredstva za izvedbo odprave posledic pozebe med 5. in 9. aprilom 2021 bodo zagotovili iz proračunske rezerve. Prav tako je vlada sklenila, da se v veljavnem načrtu razvojnih programov 2022-2025 spremeni projekt pomoči za nadomestilo škode v čebelarstvu v letu 2021, ki sodi v skupino projektov ureditev kmetijskih trgov, so po seji odbora sporočili z vladnega urada za komuniciranje.



Namen projekta je bil izboljšanje in ohranitev gospodarske sposobnosti najbolj prizadetih čebelarjev, ki so utrpeli škodo zaradi pozebe v letu 2021 ter zmanjšanja medenja medovitih rastlin in posledično izgube pridelka ter dohodka. Predmet pomoči je bila nadomestitev dela izgube dohodka 5552 prizadetim čebelarjem ter zagotovitev nadaljevanja čebelarske dejavnosti na ravni števila čebelarjev v enakem obsegu kot v preteklem letu, so dodali. 

čebelarska-zveza-slovenija, medena-zgodba, murska-sobota
Ines Baler
Zaradi pozebe je bilo prizadetih 5552 čebelarjev.

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je izdala 3235 pozitivnih odločb, 629 pa jih je zavrnila ali zavrgla. Lani je tako finančno pomoč prejelo 3235 upravičencev v skupni višini 930.400 evrov. Na negativno izdane odločbe in sklepe je bilo prejetih 38 pritožb.

Sprememba dinamike projekta je predlagana zato, ker je v letu 2022 potrebno izplačati pozitivno rešene pritožbe, so pojasnili.

vlada seja odbor