vestnik

(SEJA MOMS) Podprli brezpogojno dežurno zobozdravstveno službo za Pomurje, zdaj se mora najti še denar

Rok Šavel, 8. 4. 2022
Rok Šavel
Po dveh urah razprave in pred glasovanjem o amandmaju in odloku soboškega zdravstvenega doma je župan odredil pavzo, ki je bila namenjena usklajevanju.
Aktualno

Na seji mestnega sveta je največ razprave požel ustanovitveni odlok soboškega zdravstvenega doma, v katerega so mestni svetniki z amandmajem dodali dežurno zobozdravstveno službo oziroma črtali pogoj, ki to zagotavlja, le če so zagotovljena sredstva.

Dežurna zobozdravstvena oskrba je ena izmed osrednjih problematik, o kateri je veliko govora na regijskem nivoju. O njej je soboški župan Aleksander Jevšek povprašal zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja ob lanskem obisku vlade v Pomurju, obravnavali pa so jo tudi pomurski župani na svetu regije. Nazadnje so sicer pomurski župani oba predloga soboškega zdravstvenega doma o organiziranju oziroma financiranju le te župani zavrnili in pozvali državo, da to breme prevzame nase, a sedaj so soboški mestni svetniki storili korak v nekoliko drugačno smer.



Ker si Pomurje to zasluži

V drugi obravnavi ustanovitvenega odloka soboškega zdravstvenega doma so namreč kot osnovno dejavnost javnega zavoda opredelili tudi "neprekinjeno nujno zobozdravstveno dejavnost z zagotavljanjem dežurne zobozdravstvene službe". Po predlogu odloka je dikciji sledil še stavek "če so za to zagotovljena sredstva", a so z amandmajem svetniške skupine SDS ta stavek črtali. Mestni svetniki so bili namreč enotni, da gre za eno izmed najpomembnejših pravic z vidika dostopnosti do zdravstvenih storitev, občani soboške občine oziroma celotno Pomurje, pa si to nedvomno zasluži, zato bi ob pogojevanju izvajanja storitve v praksi pomenilo, da bi ostali brez dežurnega zobarja.



Sprejem amandmaja pomeni, da bo javni zavod moral izvajati dejavnost dežurnega zobozdravnika, za zagotovitev sredstev pa bodo odgovorne občine ustanoviteljice - to je 12 občin, ki zajemajo območje Upravne enote Murska Sobota. In koliko bo stalo? Soboški zdravstveni dom je že za svet regije pripravil dva morebitna predloga - po enem bi bila zagotovljena dežurna zobozdravstvena ambulanta skozi celo leto tudi, kar bi na letni ravni stalo 373 tisoč evrov, po drugem predlogu pa bi bila dežurna zobozdravstvena ambulanta zagotovljena ob sobotah, nedeljah, praznikih in na dela proste dneve štiri ure dnevno, in sicer od 18. do 22. ure. Stroški delovanja na letni ravni bi bili v tem primeru za občine 36 tisoč evrov. Trenutno je v skladu s splošnim dogovorom med zdravstvenim ministrstvom, Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije in Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije dežurna zobozdravstvena služba v soboškem zdravstvenem domu na voljo ob sobotah, nedeljah in praznikih od 8. do 12. ure. Dežurna nočna zobozdravstvena služba je na voljo le v Mariboru in Ljubljani, gre pa za nadstandardno dejavnost, ki jo sofinancirajo občine ustanoviteljice zdravstvenih domov, koristniki storitev pa plačajo participacijo in, če gre za prebivalce drugih občin, tudi plačilo za opravljeno storitev po samoplačniškem ceniku.

seja mom1
Rok Šavel
Med pavzo so svetniki uskladili stališča in soglasno podprli amandma svetniške skupine SDS.

Kdo bo plačal dežurnega zobarja?

Mestni svetniki organiziranja in financiranja dežurnega zobarja na tokratni seji niso dogovorili, se pa je omenjala možnost, da bi soboški zdravstveni zavod za to namenil dobiček, ki ga je bilo v lanskem letu 257 tisoč evrov. Poleg tega so poudarili, da bi bila še ugodnejša varianta storitev izvajati na način stalne pripravljenosti zobozdravnika na domu in ne, da bi bil ta ves čas fizično prisoten v ambulanti, v izvajanje pa bi bilo potrebno vključiti tudi koncesionarje. Organizacija naj bo, je bilo še slišati s strani mestnih svetnikov, odgovornost vodstva javnega zavoda, poleg tega bi bilo tu potrebno sodelovanje preostalih zdravstvenih domov v regiji. Odlok morajo v enaki obliki in vsebini sprejeti še vse preostale občine soustanoviteljice soboškega zdravstvenega doma.

Več o burnem dogajanju na seji mestnega svetnika, kjer so med drugim obravnavali tudi ustanovitveni odlok javnega podjetja Center za ravnanje z odpadki Puconci,  strasti pa so se nekoliko razvnele ob sprejemanju zaključnega računa lanskega proračuna, pa v naslednjem Vestniku.

seja-moms dežurni-zobozdravnik mestna-občina-murska-sobota zdravstveni-dom-murska-sobota
Kaj zdaj berejo drugi