vestnik

(SEJA MOMS) Ponovno odločanje o dežurnem zobozdravniku prestavljeno

Rok Šavel, 27. 9. 2022
Jure Zauneker
Želja po dežurnem zobozdravniku v Pomurju še vedno sproža polemike.
Aktualno

Na predzadnji seji mestnega sveta je bila predvidena ponovna obravnava ustanovitvenega odloka soboškega zdravstvenega doma s popravljeno določbo o izvajanju dežurne zobozdravstvene službe, a so svetniki izglasovali umik točke z dnevnega reda.

Že nekaj časa traja polemika o dežurni, 24-urni zobozdravstveni službi, ki naj bi bila organizirana v okviru Zdravstvenega doma Murska Sobota. To določilo so na aprilski seji mestnega sveta vključili v ustanovitveni odlok soboškega zdravstvenega doma, kjer je bilo sprva izvajanje "neprekinjene nujne zobozdravstvene dejavnosti z zagotavljanjem dežurne zobozdravstvene službe" pogojeno z zagotovitvijo sredstev, a so mestni svetniki ta pogoj po predlogu svetniške skupine SDS črtali. Odlok, ki ga mora sprejeti v enaki obliki in vsebini vseh 12 pomurskih občin iz soboške upravne enote, ki so soustanoviteljice zdravstvenega doma, ni bil uveljavljen, saj so v zdravstvenem domu in mestni upravi, kjer so že ob sprejemanju na to opozarjali, pridobili mnenje računskega sodišča in zdravstvenega ministrstva, ki pravi, da mora zdravstveni dom opredeliti tudi obseg, pogoje in določiti način financiranja te razširjene dejavnosti. Zgolj zapis v odlok namreč ne zagotavlja državnega financiranja, saj je podlaga za financiranje zdravstvenih storitev opredeljena v splošnem dogovoru za pogodbeno leto, na podlagi katerega izvajalci sklepajo pogodbe z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Ravno tako se storitev ne sme opravljati na drugačen način, kot to velja za dežurstvo, ki se opravlja kot javna služba in se financira iz sredstev zdravstvene zavarovalnice.

Ob obravnavi pobude po dežurnem zobozdravniku na svetu regije, še preden je prišlo do sprejema odloka, so v soboškem zdravstvenem domu pripravili dva finančna modela - po prvem bi bilo zagotavljanje dežurne zobozdravstvene službe zagotovljeno vse dni v letu, kar bi občine stalo slabih 373 tisočakov na letni ravni, po drugem pa bi bil dežurni zobozdravnik zagotovljen ob sobotah, nedeljah, praznikih in na dela proste dni štiri ure dnevno, in sicer od 18. do 22. ure. Po drugem predlogu bi strošek znašal dobrih 36 tisoč evrov na letni ravni.

2e9f32f1317f53b1a24169e0462207cd
Nataša Juhnov
Mestni svetnik Bojan Petrijan je uspel s predlogom o umiku točke z dnevnega reda.

Petrijan ugotovil kršitve statuta in poslovnika ter predlagal umik točke

V sredini junija so se predstavniki občin ustanoviteljic in javnega zavoda sestali in strinjali, da nezakonito določbo spremenijo, in sicer na način, da bo določba o dežurni zobozdravstveni službi zapisana tako: »Zavod lahko opravlja dežurno zobozdravstveno službo tudi izven obsega, ki se zagotavlja iz sredstev zdravstvenega zavarovanja po splošnem dogovoru na področju zdravstva za pogodbeno leto, če potrebna sredstva za izvajanje te službe zagotovijo občine ustanoviteljice ali druge občine. Obseg, organizacijo in financiranje te dodatne dežurne zobozdravstvene službe se dogovori s posebno pogodbo med javnim zavodom in občinami.« Zdravstveni dom Murska Sobota bi nato pripravil ponovne izračune za dodatno 4-urno dežurno zobozdravstveno službo in jih kot predlog za sklenitev dogovora posredoval občinam oziroma ponovno svetu regije v obravnavo in odločitev.


Na današnji seji pa je še pred potrditvijo dnevnega reda, ki je vključeval tudi ponovno obravnavo odloka s polemičnim določilom, ponovno nastopil Bojan Petrijan (SDS), ki je že na aprilski seji predstavil in predlagal kasneje sprejeti amandma o črtanju pogojevanja storitve z zagotovitvijo sredstev, in predlagal, da se točka z dnevnega reda umakne, saj je po njegovem mnenju prišlo do bistvene kršitve statuta in poslovnika. Kot je pojasnil, bi namreč župan moral navesti razloge za zadržanje izvajanje odloka in predlagati mestnemu svetu, da o njem ponovno odloča. Mestni svetniki so predlog za umik točke potrdili z dvanajstimi glasovi za in štirimi proti.

Več o dogajanju na predzadnji seji mestnega sveta v tem mandatu, še ena bo namreč na sporedu v sredini oktobra, pa v naslednji številki Vestnika.

seja-moms mestna-občina-murska-sobota mestni-svetniki dežurni-zobozdravnik zdravstveni-dom-murska-sobota