vestnik

(SEJA MOMS) Več kot 32-milijonski proračun dokončno pod streho, a z istimi pomisleki

Rok Šavel, 24. 2. 2022
Aleš Cipot
24. seja mestnega sveta
Aktualno

Na seji mestnega sveta so nadaljevali obravnavo proračuna za leto 2022, ki je bil tako dokončno sprejet. Podporo sta mu odrekli, tako kot v prvem branju, svetniški skupini Neodvisna stranka Pomurja in SDS.

Mestni svetniki so na 24. seji mestnega sveta imeli pred sabo proračun za leto 2022, ki je med prvo in drugo obravnavo doživel nekaj sprememb. Tako je za dober milijon in pol evrov manjši, predvsem na račun nove uskladitve dinamike izvajanja določenih projektov kot sta nadzidava soboškega zdravstvenega doma in nadgradnja vodovodnega sistema B, ravno tako so se nekoliko zmanjšali prihodki iz naslova prodaje zemljišč, kar je bila tudi ena izmed opazk mestnih svetnikov v prvi obravnavi. V proračunu pa ostaja projekt energetske obnove osnovnih šol 3, 4 in Bakovci, za kar je predviden tudi kredit v višini 2,5 milijona evrov.

seja-mestnega-sveta, seja, mestni-svet
Aleš Cipot
24. seja mestnega sveta


PREBERITE ŠE: (MOMS) Slavic zaradi prodaje občinskih zgradb zapustil sejo. Jevšek: Sobota si zasluži sodoben upravni center



Slavic predlagal referendum

Tudi tokrat je Anton Slavic (Neodvisna stranka Pomurja) opozoril, da tolikšno zvišanje proračuna, napram prejšnjim letom, temelji predvsem na transfernih prihodkih in prihodkih iz naslova prodaje premoženja. Kot je poudaril, v proračunu manjka več sredstev za izobraževanje, delovna mesta in stanovanja. Dotaknil se je tudi pomanjkanja zemljišč, predvidenega zadolževanja in prodaje občinskih stavb, zaradi česar je nazadnje protestno zapustil sejo. Glede prodaje občinskih stavb je predlagal, da se izvede referendum.

seja-mestnega-sveta, seja, mestni-svet
Aleš Cipot
24. seja mestnega sveta

Podobno je nadaljeval Bojan Petrijan (SDS), ki je še posebej poudaril, da sicer podpira energetsko sanacijo stavb, a da se jim da na drug način pomagati in ne na račun tako visokega zadolževanja. Ob tem je ponovno opozoril, da proračun naj ne bi bil realno zastavljen in bo posledično realizacija bistveno manjša, veliko deležnikov pa pričakovanih investicij ne bo dočakalo.

seja-mestnega-sveta, seja, mestni-svet
Aleš Cipot
24. seja mestnega sveta


Jevšek odgovoril na pomisleke


Goran Miloševič (SD) je bil nasprotnega mnenja, saj je poudaril, da proračun odgovarja na potrebe občank in občanov ter je razvojno naravnan. Spomnil je, da so proračuni odraz širše zastavljenih projektov, za katere ni nujno, da se tudi uresničijo, a morajo biti zapisani zaradi virov financiranja. Ti pa niso odvisni le od občinske uprave, ampak tudi od državnih ustanov, evropskih skladov in razmer na trgu. V nadaljevanju je razprava nekoliko zavila v smer problematike stanovanj in posledic Jazbinškovega zakona iz leta 1991, sledilo je tudi nekaj politično obarvanih replik, ki jih je sprožila opazka zaradi zadolževanja države. Slavic se je obenem obregnil ob izjavo župana na zadnji seji, ko jo je protestno zapustil, saj se je zaradi nje počutil užaljenega. Župan Aleksander Jevšek je zanikal, da bi bil žaljiv, a se mu je tudi javno opravičil. Na pripombe svetnikov je odgovoril med drugim tudi z javno pohvalo državnega sekretarja Mitje Slavinca za njegov doprinos pri podelitvi koncesij Almi Mater Europaea za izvajanje visokošolskega študijskega programa prve stopnje zdravstvena nega v Murski Soboti. Na očitek, da občina več nima zemljišč za prodajo, na prodanih v severni obrtno-industrijski coni (SOIC) pa da se ne gradi, je Jevšek odgovoril, da ima zagotovila investitorjev, da bodo pričeli z gradnjo, občina pa obenem pripravlja prostorski akt za širitev SOIC proti Nemčavcem. Glede delovnih mest je pojasnil, da se podjetja v mestni občini soočajo s problemom, kako pridobiti delavce in ne obratno, zagotovil pa je tudi, da je bil pri direktorju republiškega stanovanjskega sklada s prošnjo za pričetek aktivnosti za izgradnjo stanovanj na območju Pomurja. Stanovanjski sklad naj bi namreč odkupil stanovanja v objektu, ki ga bo gradil Imo-real na gramoznem parkirišču pri študijski knjižnici. Spomnil je tudi na projekte, ki jih izvaja Razvojni center Murska Sobota za zaposlovanje mladih, kot je projekt PONI. Proračun so mestni svetniki s 15 glasovi za in petimi proti tudi potrdili.

seja-mestnega-sveta, seja, mestni-svet
Aleš Cipot
24. seja mestnega sveta


Buzeti ostaja na čelu Soboških novin


V nadaljevanju so soglasno potrdili letni program športa, ki predvideva za nekaj več kot 1,3 milijona evra sredstev namenjenih investicijam v športno dejavnost in infrastrukturo, ter soglasno podali soglasje RIS Dvorcu Rakičan za zadolževanje v višini 91 tisoč evrov za izvedbo projektnih aktivnosti. Zadolževanje je potrebno, ker projekta sredstva prihajajo z zamikom. RIS Dvorec je imel konec lanskega leta kreditne obveznosti v višini 747 tisoč evrov. Pri kadrovskih zadevah so mestni svetniki, ravno tako soglasno, na predlog Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja potrdili nov mandat dosedanjemu uredniku občinskega glasila Soboške novine Tadeju Buzetiju. Na razpis so sicer prispele tri popolne vloge, ena od prijavljenih kandidatk pa je svojo vlogo umaknila.

mestna-občina-murska-sobota aleksander-jevšek anton-slavic seja-moms proračun
Kaj zdaj berejo drugi