vestnik

Šelih ponovno imenovan za namestnika varuha človekovih pravic

STA, 27. 1. 2021
STA
Svetina je na seji DZ Šeliha označil za nepogrešljivega člana institucije varuha človekovih pravic, izkušenega in predanega sodelavca.
Aktualno

DZ je za namestnika varuha človekovih pravic Petra Svetine danes znova izvolil Ivana Šeliha, ki se mu sicer zaključuje drugi mandat na tem mestu. Kot je v obrazložitvi dejal Svetina, je Šeliha za svojega namestnika predlagal "zaradi njegove kompetentnosti, zavzetosti, predanosti ter osebnostnih potez, predvsem pa osebne integritete".

Svetina je na seji DZ Šeliha označil za nepogrešljivega člana institucije varuha človekovih pravic, izkušenega in predanega sodelavca. Kot je pojasnil, Šelih trenutno vodi področja omejitev osebne svobode, pravosodja, policijskih postopkov, zasebnega varovanja, detektivov in redarjev, področja pa obravnava z veliko mero strokovnosti in zanesljivosti. Obenem je Šelih tudi vodja državnega preventivnega mehanizma, ki med drugim pripravlja predloge in pripombe k veljavnim in predlaganim predpisom.

Šelihu sicer mandat poteče 17. junija, DZ pa ga je na današnjem glasovanju podprl z 52 glasovi za in 25 proti. Po izvolitvi je Šelih v parlamentarni dvorani tudi prisegel, da bo opravljal svojo nalogo na podlagi ustave in zakona, varoval človekove pravice in temeljne svoboščine, svoje delo opravljal vestno in nepristransko ter pri tem spoštoval načela pravičnosti in dobrega upravljanja.

Kot so ob izvolitvi navedli na spletnih straneh varuha človekovih pravic, je Šelih univerzitetni diplomirani pravnik, ki je pri varuhu zaposlen 25 let.

Poleg Šeliha so varuhovi namestniki še Miha Horvat, Marjeta Cotman in Jože Ruparčič.

dz človekove pravice varuh imenovanje
Kaj zdaj berejo drugi