vestnik

Severni sosedje ostali brez kanclerja, Kurz podal odstopno izjavo

R.Š., 9. 10. 2021
Reuters
Sebastian Kurz je dejal, da je država pomembnejša od njega. Odstopil je v dobro Avstrije.
Aktualno

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je zaradi oglaševalske afere podal odstopno izjavo. Za nove kanclerja predlaga zunanjega ministra Alexandra Schallenberga, ki je ravno tako član ÖVP (Avstrijske ljudske stranke).

Čeprav je še v petek Sebastian Kurz trdil, da ne namerava odstopiti in je zanikal vse očitke v novi aferi, ki je skrhala stabilnost avstrijske vlade, je danes sporočil, da odstopa s položaja avstrijskega kanclerja. Kot je v izjavi poudaril Kurz, ki je na čelu vlade od leta 2020, je postavil državo pred sebe in stranko. V svojem odstopnem govoru je izpostavil, da so mu koalicijski partnerji obrnili hrbet in se postavili proti njemu, sume korupcije pa je ponovno odločno zanikal.

Najmlajši avstrijski kancler v zgodovini, ki je to prvič postal pri 31 letih, bo ostal še naprej vodja stranke in je napovedal vrnitev v poslanske klopi, kjer naj bi dokazal svojo nedolžnost. Za svojega naslednika je Kurz predlagal zunanjega ministra Alexandra Schallenberga. Podkancler Zelenih, ki z ÖVP tvori vlado, Werner Kogler je zahteval zamenjavo na kanclerskem položaju, v nasprotnem primeru bi lahko Kurz dočakal nezaupnico.

V oglaševalski aferi, ki je pred dnevi izbruhnila v Avstriji, je policija opravila več hišnih preiskav zaradi suma, da naj bi ljudje blizu Kurza med letoma 2016 in 2018 državni denar zlorabljali za tlakovanje poti Kurzu na čelo stranke. V zameno za favorizirano poročanje naj bi tako medijski skupini Österreich zakupili oglasni prostor.

avstrija sebastian-kurz odstop
Kaj zdaj berejo drugi