vestnik

Simič pripravil kriptodavek, kaj o obdavčitvi menijo slovenski imetniki kriptovalut?

Rok Šavel, 23. 2. 2022
Profimedia
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V javni obravnavi je predlog zakona o davku od virtualnih valut, ki bi udaril po žepu imetnike vse bolj priljubljenih kriptovalut. V slovenski blockchain skupnosti in v Bitcoin društvu Slovenije ocenjujejo predlog zakona kot sprejemljiv.

Po prvem predlogu, ki ga je finančno ministrstvo objavilo lani oktobra, je na portalu eUPRAVA do danes mogoče oddati komentar k novemu predlogu zakona, s katerim bi država obdavčila virtualne valute. Po definiciji zakona je virtualna valuta, vsakršna digitalna oblika vrednosti, ki je ne izda ali jamči zanjo niti centralna banka, niti javni organ, ki ni nujno vezana na zakonito uvedeno valuto in je brez pravnega statusa valute ali denarnega sredstva, ampak jo fizične ali pravne osebe sprejemajo kot sredstvo menjave, ki se lahko elektronsko prenaša, shranjuje in izmenjuje. Z drugo besedo - gre za kriptovalute kot so Bitocin, Ethereum, Ripple in na tisoče drugih.


Do pol milijona evrov na leto v državno blagajno

Zakon bi veljal za fizične osebe, ki so davčni rezidenti in trgujejo s kriptovalutami, davek pa bi zavezanec plačal od vrednosti unovčenih virtualnih valut v koledarskem letu po 10-odstotni davčni stopnji. Oprostitev plačila davka bi bila do 10 tisoč evrov unovčene vrednosti na leto ter normirani stroški v višini 50 odstotkov od unovčenj virtualne valute. Pomembno je tudi določilo, da zavezanci za plačilo davka ne bi bili tisti, ki kupujejo in prodajajo virtualno valuto v svojem imenu in za svoj račun, ne glede na število opravljenih transakcij. Veljala bi samoobdavčitev preko aplikacije eDavki, dokumentacijo o unovčenju virtualnih valut pa bi bilo treba hraniti 10 let od unovčitve. Predvidene so tudi kazni, in sicer bi zavezancu v primeru, da ne bi predložil obračuna, grozilo od 250 do 400 evrov, ob navedbi nepravilnih ali nepopolnih podatkov pa od 400 do 5000 evrov globe. Država si iz davčnega izplena obeta od 100.000 do 500.000 evrov letno.

Slovenski kripto-skupnosti je predlog sprejemljiv



Predlog zakona o obdavčitvi virtualnih valut podpira sicer tudi Gospodarska zbornica Slovenije, saj se po mnenju generalnega direktorja Aleša Cantaruttija z njim zapira pravna praznina na tem področju. Med tem, ko je bil lanski predlog v slovenski blockchain-kripto skupnosti negativno sprejet, saj naj bi bil preveč ohlapen, se je mnenje o zakonu, ki je danes na mizi, konkretno popravilo. "Tudi sam sem mnenja, da je popravljeni predlog veliko boljši in celo sprejemljiv. Po ponovnem hitrem pregledu mnenj naših polnopravnih članov in članov naše FB skupine se je pokazalo da velika večina sprejema predlog kot dober ali vsaj sprejemljiv," je za naš medij dejal predsednik Bitocin društva Slovenije Toni Čepon. Čeprav je stopnja obdavčitve še zmeraj 10-odstotna, ta ne bi veljala na celoten znesek, ob oprostitvi v višini 10 tisočakov in 50-odstotnih normiranih stroških, bi to po oceni Čepona naneslo dejansko na okrog pet odstotkov. Bistvena sprememba je tudi dodatni člen, ki določa, da se trgovanje za svoj račun ne smatra za opravljanje dejavnosti. Kot opozarja Čepon, bi v zadnjem predlogu zakona bilo dobro opredeliti, kaj spada pod hrambo dokumentacije. Ravno tako meni, da se pri plačilih s kriptovalutami ustvari že precej davkov, katere je potrebno plačati, zato je dodatna obdavčitev nepotrebna.

bitcoin_kriptovalute
Profimedia
Trgovanje s kriptovalutami se ne bo štelo za dejavnost, če posameznik trguje zase in za svoj račun in to ne glede na število transakcij.

"S tem zaviramo uporabo kriptovalut kot plačilno sredstvo in silimo ljudi, da gledajo, kako se čimbolj približajo limitu 10.000 evrov in ga ne presežejo," poudarja Čepon, ki meni, da bi bilo smiselno v predlog zakona napisati, da davka ni potrebno plačati, če dokažeš, da ni dobička. "V primeru, da uporabiš kriptovaluto za hitrejše oziroma cenejše plačilo, jo kupiš ter izvedeš plačilo isti trenutek. V tem primeru nisi ustvaril dobička niti izgube, a vseeno bi bilo potrebno plačati 5-odstotni davek, kar pa je nesmiselno," še navede .

Facebook skupina Kriptovalute - Slovenska Blockchain Skupnost - Bitcoin.si šteje preko 22.000 članov in se iz dneva v dan veča, v samem društvu pa se soočajo v zadnjih letih s precejšnjim osipom članstva. Po pojasnilih Čepona razlog tiči v tako imenovanem "bear marketu" in covidu, saj v zadnjih dveh letih niso uspeli organizirati družabnih dohodkov. Polnopravnih članov društva je trenutno okrog 50, toda gre za starejše člane, ki se dobro spoznajo na samo tehnologijo in kriptovalute. "Prav tako zelo dobro sodelujemo tudi z Blockchain alliance EUROPE, ki združuje podjetja na Blockchain področju ter Blockchain Think Tankom, ki pokriva pravno področje blockchain tehnologij in kriptovalut. Tako imamo celoten pregled nad kripto-skupnostjo v Soveniji in se trudimo, da širimo znanje, dajemo predloge in komentarje na razne zakone in pomagamo drug drugemu razumevati, kaj Bitcoin, blockchain in kriptovalute so, in kako delujejo. Poleg tega se tudi trudimo, da ljudi nekako spodbujamo in ozaveščamo, da skrbijo za varnost svojega kripto-imetja. Tukaj sodelujemos SiCertom. Upam, da bomo v prihodnosti ta sodelovanja še povečali," je še povedal predsednik Bitcoin društva Slovenije za naš medij in poudaril, da bi si želel tudi več članov iz Pomurja.

kriptovalute obdavčitev zakon bitcoin toni-čepon