vestnik

Simič se je vendarle prijavil za generalnega direktorja Fursa

Rok Šavel, 9. 9. 2021
STA
Ivan Simič bo, kot kaže, vodil finančno upravo tudi v prihodnje.
Aktualno

Ivan Simič, ki je od junija vršilec dolžnosti na finančni upravi, bo v nasprotju s svojimi prvotnimi napovedmi kandidiral tudi za polni mandat.

Davčni strokovnjak pomurskega rodu je po razgovoru s finančnim ministrom Andrejem Šircljem pred dnevi vložil prijavo na posebni javni natečaj za položaj generalnega direktorja Finančne uprave Republike Slovenije, so za Vestnik.si potrdili na finančni upravi. Po poročanju STA so do danes na ministrstvu za javno upravo prejeli skupno štiri prijave, razpis pa se izteče danes opolnoči.

Spomnimo, Simič je vršilec dolžnosti od junija, ko ga je za prevzem finančne uprave zaprosil Šircelj in ga je na funkcijo imenovala vlada, že takrat pa je napovedal, da je pristal na vodenje Fursa le za največ šest mesecev.

"Glede na to, da sem že enkrat vodil ta davčni organ in glede na to, da sem vodil tudi srbsko davčno upravo, z več kot 6.500 zaposlenih, ocenjujem, da bom kos nalogi. V času opravljanja funkcije v.d. generalnega direktorja Fursa pa bo objavljen razpis in pričakujem, kot sem že navedel, da bo za to odlično službo prispelo veliko prijav. Moje med njimi zagotovo ne bo," je zapisal na svojem blogu pred nastopom nove funkcije. Očitno ga je Šircelj znova pregovoril, sicer pa je Simič, odkar je prevzel Furs, precej aktiven. Na Fursu namreč uvajajo številne poenostavitve postopkov, pripravo novega REK-obrazca in ukinitev obstoječih, Simič pa je uvedel tudi davčne počitnice.

Za petletni mandat na čelu Fursa je sicer zahtevana univerzitetna izobrazba oziroma druga bolonjska stopnja, najmanj 10 let delovnih izkušenj in funkcionalna znanja upravnega vodenja, k prijavi pa mora kandidat priložiti tudi vizijo nalog in razvoja finančne uprave. Seveda pa petletni mandat ni zagotovljen, saj so v prihodnjem letu na sporedu državnozborske volitve, ki lahko privedejo do menjave oblasti. Janševa vlada je tako tudi zadnjega generalnega direktorja Fursa s polnim mandatom, Petra Jenka, razrešila konec lanskega avgusta, od takrat pa so na položaju bili le vršilci dolžnosti.

furs finančna-uprava ivan-simič