vestnik

Simoniti po uspešno prestani interpelaciji še naprej minister za kulturo

STA, 25. 3. 2021
Bobo
Vasko Simoniti
Aktualno

Vasko Simoniti ostaja minister za kulturo, saj je v DZ uspešno prestal interpelacijo, ki so jo vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB. Za interpelacijo je od 83 navzočih poslancev glasovalo 43, proti jih je bilo 40. Interpelacija bi uspela, če bi jo podprlo vsaj 46 poslancev.

Za njegovo razrešitev je glasovalo 43 poslancev iz vrst predlagateljic LMŠ, SD, Levice in SAB, pa tudi trije iz koalicijske SMC in en iz DeSUS. Z glasom proti pa je ministra podprlo 40 poslancev iz koalicijskih SDS, NSi in SMC ter SNS in en iz DeSUS.

Kam bi se lahko nagnila tehtnica, tekom 18-urne razprave, ki jo je DZ opravil v dveh dnevih, ni bilo popolnoma jasno, saj je bilo iz mnenj poslancev razbrati, da ima tako nekaj simpatizerjev v opoziciji kot nekaj nasprotnikov v koaliciji.

Poslanci štirih opozicijskih strank so sicer očitke v interpelaciji zapisali v desetih točkah. Predvsem so Simonitiju pripisali odgovornost za neučinkovito spopadanje z epidemijo na področju kulture ter za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela, zlasti pri javnem servisu RTV Slovenija in Slovenski tiskovni agenciji, na kar se kot minister, pristojen za medije, ni odzival.

Očitali so mu tudi odgovornost za zastoj filmske produkcije, za "nesmiselno deložacijo" nevladnikov na Metelkovi v Ljubljani in za politični odvzem statusa samozaposlenega v kulturi. Poleg tega so mu očitali pomanjkanje socialnega dialoga, politično kadrovanje v javnih kulturnih ustanovah in nespoštovanje ustavnega načela ločitve Cerkve in države. Nazadnje pa tudi, da ni pripravil nacionalnega programa za kulturo. Na seji so izpostavljali, da je nekulturen in nesposoben ter da krši vsesplošno sprejete družbene in civilizacijske norme in zakonodajo.

Koalicijski poslanci pa so na seji večkrat izpostavljali, da si je priboril najvišji proračun za kulturo doslej. Zavračali so navedbe opozicije o nesvobodnih medijih in pritiskih na novinarje, v primeru odvzema statusa samozaposlenega raperju Zlatku poudarjali, da gre za običajen upravni postopek, ki je sicer po sodbi sodišča v ponovni obravnavi na ministrstvu, v primeru nevladnikov na Metelkovi pa, da ne gre za deložacijo. Zavračali so tudi očitke, da Simoniti ne vodi dialoga. Tudi minister je vse očitke predlagateljev zavračal sproti, sicer pa jih je v odgovor na interpelacijo zapisal na 130 straneh.

Sejo je v sredo zvečer zaznamovala tudi daljša prekinitev, do katere je prišlo po ostri izmenjavi besed med nekaterimi opozicijskimi poslanci in Jožetom Tankom (SDS), ki je tedaj vodil sejo. Nesoglasja so se stopnjevala, saj se v opoziciji niso strinjali s Tankovim načinom vodenja seje, Tanko pa je ocenil, da ga je poslanec Matjaž Nemec (SD) med tem razžalil, zato ga je napotil iz dvorane. Po uro in pol dolgem premoru, med katerim je potekal posvet pri predsedniku DZ Igorju Zorčiču, so sejo ob Nemčevi navzočnosti nadaljevali in jo nato prekinili pred današnjo nadaljnjo obravnavo in glasovanjem.

Simoniti je tretji minister v zadnjih dveh tednih, ki je prestal interpelacijo opozicijskih strank. Pred njim sta jo prestala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec ter minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj.

V mandatu aktualne vlade so bile lani vložene še tri interpelacije. Uspešno sta ju prestala gospodarski minister Zdravko Počivalšek in notranji minister Aleš Hojs, medtem ko DZ o interpelaciji kmetijske ministrice Aleksandre Pivec ni glasoval, ker je pred tem odstopila.

novo sta
Kaj zdaj berejo drugi