vestnik

Sindikat KSS prijavil Občino Lendava inšpektoratu za javni sektor

Majda Horvat, 15. 12. 2020
Nataša Juhnov
Konfederacija slovenskih sindikatov je prijavila Občino Lendava inšpektoratu za javni sektor zaradi onemogočanja sindikalnega združevanja in delovanja ter nezakonitega delovanja.
Aktualno

Očitki o onemogočanju sindikalnega združevanja in delovanja, o nezakonitem sprejemanju kadrovskega načrta in izključevanju KSS pri pripravi nove sistematizacije.

Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je prijavila Občino Lendava inšpektoratu za javni sektor zaradi onemogočanja sindikalnega združevanja in delovanja ter nezakonitega delovanja. Prijava z namenom izvedbe inšpekcijskega nadzora pa zajema tudi zahtevo po razveljavitvi kadrovskega načrta.

KSS je septembra vodstvo občinske uprave seznanil s pričetkom svojega delovanja in o tem, da so izvolili sindikalno zaupnico. Temu je sledil tudi spoznavni sestanek, na katerem je KSS podal direktorju občinske uprave Mihaelu Kasašu in županu Janezu Magyaru predlog pogodbe o zagotavljanju pogojev za delovanje. Predsednik KSS Gvido Novak zdaj v prijavi inšpektoratu navaja, da odgovora z občine o uskladitvi besedila in sklenitvi pogodbe še vedno niso prejeli. "Gre za načrtno in namensko kršenje Kolektivne pogodbe za negospodarske dejavnosti, " je še zapisal Novak. Poudari tudi, da občina kot delodajalec ne izpolnjuje obveznosti do reprezentativnega sindikata, izvršuje jih pa do sindikata, ki ni reprezentativen, in sicer do Sindikata občin Slovenije - Sindikata občine Lendava.

Novak v prijavi še navaja, da sta bila novembra na seji občinskega sveta nezakonito sprejeta kadrovska načrta za naslednja tri leta. Inšpekciji predlaga, naj se ta odpravita, saj bi nanju imeli v KSS številne pripombe, ki pa jih tako niso mogli podati. Nezakonito naj bi se sprejemala tudi izjava o varnosti na delovnem mestu.

lendava, občinska-zgradba, kriminalistična-preiskava
Nataša Juhnov
Gvido Novak, predsednik KSS, v prijavi še navaja, da sta bila novembra na seji občinskega sveta nezakonito sprejeta kadrovska načrta za naslednja tri leta.

Prav tako KSS seznanja inšpektorat glede potrdila o opravljanju strokovnega izpita o upravnem postopku za zaposlenega na odgovornem mestu na občini. Navedeni datum na potrdilu se namreč ne ujema z dejanskim stanjem, oziroma je bila ta dan imenovana osebe ves čas na delovnem mestu.

KSS izpostavlja, da so medsebojni odnosi na občini na nizki ravni in da se pripravlja nova sistematizacija delovnih mest, o čemer pa KSS uradno ni seznanjen.

KSS ima na občini devet članov od približno 40 zaposlenih.

Lendavski župan Janez Magyar nam je odgovoril, da do zaključka inšpekcijskega nadzora ne daje izjav. Glede očitanih nepravilnosti v prijavi bodo počakali na odgovor pristojnih inštitucij. 

občina-lendava sindikat prijava inšpekcija
Kaj zdaj berejo drugi