vestnik

Sindikat šolnikov pozval Leljaka, da se opraviči za žalitve zaposlenih na OŠ Kapela in OŠ Radenci

Vestnik.si, 13. 4. 2022
Nataša Juhnov
Roman Leljak
Aktualno

Povsem očitno je, da si poskuša župan z demonstracijo arogance lokalnega oblastnika ter neresničnimi in žaljivimi obtožbami na račun učiteljstva pridobiti podporo pri delu občanov in zlorabiti zlasti občutljivost tistih, ki težko živijo.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je posredoval odprto pismo, v katerem poziva radenskega župana Romana Leljaka, da se opraviči za žalitve zaposlenih na OŠ Kapela in OŠ Kajetana Koviča Radenci.
Gre za "afero kantice", kot jo je sam poimenoval Leljak, ki je 30. marca na svojem družbenem omrežju delil prvi zapis v zvezi s tržno dejavnostjo kuhanja na omenjenih šolah. V njem Leljak obtožuje učitelje, da "nekateri plačajo eno kosilo, v kantico pa naložijo za celo družino".

"Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je ogorčen nad nesprejemljivim ravnanjem župana Občine Radenci Romana Leljaka, ki brez argumentov javno blati zaposlene v Osnovni šoli Kajetana Koviča in Osnovni šoli Kapela, hkrati pa nezakonito posega v organizacijo in delovanje omenjenih zavodov. Župan Radencev je konec marca učiteljem in učiteljicam kar prek facebooka zagrozil, da ti po opredeljeni ceni ne bodo več smeli kupovati kosil v šolah, pri tem pa namigoval, da to počnejo na račun občanov in otrok v šolah. Z objavo je sprožil plaz pritlehnih komentarjev, češ da so učitelji kradljivci, izkoriščevalci, ki puščajo otroke lačne, sami pa se prehranjujejo na račun staršev. Povsem očitno je, da si poskuša župan z demonstracijo arogance lokalnega oblastnika ter neresničnimi in žaljivimi obtožbami na račun učiteljstva pridobiti podporo pri delu občanov in zlorabiti zlasti občutljivost tistih, ki težko živijo. SVIZ ravnanje in komunikacijo župana Občine Radenci Romana Leljaka odločno zavrača kot povsem nesprejemljivo in ga poziva, naj se za žaljiva podtikanja učiteljicam in učiteljem, strokovnim delavcem in vsem drugim zaposlenim v obeh šolah nemudoma javno opraviči.
SVIZ hkrati izpostavlja še, da župan ne more kar tako prepovedati zaposlenim na šolah, da bi se prehranjevali s kosili, ki jih pripravljajo v šoli, saj jih plačajo kot vsi ostali, obenem pa ustanovni akti šole dopuščajo tržno dejavnost. Občinske oblasti lahko v organizacijo šole posegajo izključno prek sprememb v ustanovitven aktu zavoda, sicer delo v šoli opredeljujejo pravila, ki jih sprejme svet zavoda, v katerem ima občina svoje predstavnike. SVIZ poziva župana, da takoj preneha z dejanji, ki niso v skladu s predpisi, saj bo sicer soočen s posledicami svojih ravnanj," so v pismu zapisali v SVIZ-u.
roman-leljak oš-kajetan-kovič-radenci oš-kapela kosila