vestnik

Sindikati predlagajo ukrepe za zaščito delavcev pred gospodarskimi posledicami epidemije

Vestnik, 23. 3. 2020
STA
Slika je simbolična
Aktualno

Poleg zagotovljenega mesečnega zneska za državljane predlagajo še znižanje najemnin stanovanj v državni ali občinski lasti ter oblikovanje posebnega kriznega sklada.

“Gospodarske posledice že nastajajo in jih vidimo vsak dan. Občutijo jih tudi delavke in delavci, mladi in upokojenci, prekarni delavci ... Njihovi mesečni prejemki se bodo zaradi trenutnih kriznih razmer in zaradi ravnanj nekaterih delodajalcev, tako v javnem kot tudi v zasebnem sektorju, znižali, nekaterim celo za 20 ali več odstotkov, marsikdo bo izgubil zaposlitev. Tolikšno znižanje ima izreden vpliv na njihovo zmožnost preživetja. Zlasti, ko gre za vprašanje delavk in delavcev z nizkimi mesečnimi prejemki in za ljudi iz socialno šibkih okolij,” so v dopisu vladi med drugim zapisali v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, kjer predlagajo številne ukrepe, s katerimi bi zaščitili socialni položaj delavcev. 

Tako med drugim predlagajo, da država zaščiti prejemke vseh prebivalcev na način zagotovljenega mesečnega zneska (plače, nadomestila ali subvencije); da se za obdobje od marca do konca junija vsaj za 30 odstotkov zniža cena najemnin za stanovanja, katerih lastnik je država ali občina;  da se prepove dvig osnovnih življenjskih potrebščin do konca letošnjega leta; da se zniža stopnja DDV na osnovne življenjske potrebščine; poveča subvencioniranje vrtcev ter oskrbe v domovih za starejše; da banke za 50 odstotkov znižajo stroške bančnega poslovanja s fizičnimi in pravnimi osebami; da se odloži plačilo dohodnine za leta 2019 do konca leta 2020. 

Za samozaposlene sindikati med drugim predlagajo, da se jih za čas, ko svojega dela zaradi posledic epidemije ne morejo opravljati, oprosti plačevanja prispevkov za socialno varnost, strošek pa prevzame država. Predlagajo tudi ustanovitev posebnega “Corona sklada”, kamor bi vsi, ki to zmorejo, donirali sredstva za reševanje nastale situacije. 

sindikati koronavirus epidemija gospodarstvo