vestnik

V Trnju pripravili žetev sivke, ki zdravi in diši

M.H., 27. 6. 2022
Foto Gyurica
Žetev sivke v Trnju.
Aktualno

Marinka in Štefan Gyurica iz Trnja sta s člani družine, prijatelji in znanci organizirala žetev sivke, ki je privabila številne obiskovalce iz domače in sosednjih vasi.

»Prireditev pripravljamo  z namenom, da ljudje spoznavajo pozitivne lastnosti sivke tako za njihovo zdravje kot tudi dobro počutje ter iz ljubezni do te rastline. Zaman je nekomu ponujati sivko, če ta ne pozna njenih dobrih lastnosti,« je povedal Štefan Gyurica, tudi poznan črenšovski fotograf.

žetev-sivke, trnje
Foto Gyurica
Žetev sivke v Trnju.

Pogled na vijolično polje sivke je veliko več kot le čudovita fotografska kulisa. Eterično olje sivke, ki se ga pridobiva iz cvetja rastline tik preden se odpre, je poznano kot naravni antibiotik, antiseptik, antidepresiv in pomirjevalo. Z njim lahko odišavimo tudi svoje telo ali prostor, si pripravimo poživljajočo kopel ali ga uporabljamo skupaj v kombinaciji s priljubljenimi olji za masaže. Cvetovi sivke pa naredijo okusnejše tudi pijače, ki so še posebej osvežilne poleti ali slastne jedi. 

Čeprav je sivka sredozemska rastlina, je obogatila tudi naša polja, v več pogledih pa je njena vzgoja prijazna tudi do narave. Štefan in Marinka jo pridelujeta povsem brez umetnih gnojil in strupenih škropiv, zato je njuna njiva velika 35 arov kot pogrnjena miza čebelam in številnim drobnim živalim, ki pijejo njene sokove. 

žetev-sivke, trnje
Foto Gyurica
Žetev sivke v Trnju.

Sivka je vse bolj udomačena v panonskem svetu in lepo jo je mogoče vplesti tudi v prekmursko ljudsko izročilo. To so na dogodku v Trnju prikazale ljudske pevke iz Črenšovec. Na cimbale je igrala Katjuša Peterka, dogajanje pa je povezoval Damijan Hozjan, predsednik Kulturno-turističnega društva Črenšovci. 

sivka žetev trnje
Kaj zdaj berejo drugi