vestnik

Skupni e-račun za lažje in cenejše plačevanje prispevkov za socialno varnost

I.B., 24. 5. 2019
Profimedia
Skupni e-račun je najprej na voljo družbenikom in samozaposlenim, v prihodnje pa bo tudi za pravne osebe.
Aktualno

Finančna uprava Republike Slovenije (FURS) po novem omogoča plačevanje vseh prispevkov za socialno varnost z enim plačilom. To družbenikom in samozaposlenim prinaša poenostavljeno in cenejše plačevanje obveznosti, kajti zmanjšali se bodo stroški provizije bankam. 

Po novem bodo zavezanci lahko na enem e-računu plačali tako prispevke za pokojninsko in invalidsko ter zdravstveno zavarovanje, prispevke za starševsko varstvo ter prispevke za primer brezposlenosti. Doslej so morale osebe z dejavnostjo vsak mesec plačati štiri različne prispevke za socialno varnost in še akontacijo dohodnine, mesečno je to pomenilo pet položnic, na leto pa 60.


Plačevanje obveznosti na podlagi e-računa bo FURS uvajal postopoma, sprva bo to na voljo družbenikom in samozaposlenim. Kasneje pa bo tak način poravnave davčnih obveznosti na voljo tudi pravnim osebam. Zavezanci lahko v svojih bankah že pričnejo s postopki registracije za prejemnika e-računa. "S prejeto prijavo na prejem e-računa se šteje, da se zavezanec strinja s Splošnimi pogoji plačevanja obveznih dajatev z e-računom. To bo zavezanec storil le enkrat, saj bo prijava veljala do odjave ali do zaprtja računa. FURS bo takšnemu zavezancu na podlagi obračuna dajatev pripravil t.i. zbirni plačilni nalog, ki bo vseboval podatke ojavnofinančnih blagajnah, vrstah in višini dajatev. Zbirni plačilni nalog bo FURS poslal zavezancu (preko njegove banke) v obliki e-računa v enotni standardizirani obliki eSlog, ki bo vključeval tudi obvestilo v pdf obliki. E-računi bodo poslani bankam, zavezanec pa bo lahko do njih dostopal prek svoje spletne banke, kjer bo lahko predizpolnjen plačilni nalog tudi potrdil in s tem neposredno poravnal znesek obveznosti," so sporočili s FURS-a.Prvi e-računi bodo izdani po 15. juniju, ko se tudi izteče rok za predložitev obračunov prispevkov za socialno varnost za maj 2019. Še naprej pa bo na voljo tudi sedanji način plačevanja obveznosti.


Tako izdaja kot plačilo e-računa sta neposredno vezana na predložitev obračuna prispevkov za socialno varnost in plačilo te obveznosti. Še naprej bo veljalo, da je treba obračune preko eDavkov predložiti do 15. v mesecu, zneske pa je treba poravnati najpozneje do 20. v mesecu za pretekli mesec.


Akontacijo dohodnine bodo morali zavezanci še vedno poravnati z ločenim plačilnim nalogom, saj ta obveznost ne zapade v plačilo istočasno kot prispevki za socialno varnost.
Andrej Petelinsek
e-račun furs plačevanje obveznosti