vestnik

Pred domovi za starejše danes mirni protesti

STA, 24. 4. 2020
Nataša Juhnov
Opozorili so, da so domovi za starejše epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri preprečevanju in zajezitvi širjenja koronavirusa pa so ostali prepuščeni sami sebi. Fotografija je simbolična.
Aktualno

Skupnost socialnih zavodov Slovenije je pozvala zaposlene v domovih za starejše in zavodih za odrasle s posebnimi potrebami, da danes ob 13.30 za 15 minut zapustijo prostore domov oz. zavodov in s tem izrazijo nestrinjanje s stanjem skrbi za starejše. V skupnosti opozarjajo na kadrovsko podhranjenost domov in neustreznost navodil ob epidemiji.

Kot so zapisali, bodo tako "mirno, a jasno in odločno zahtevali konec samovolje pristojnih, neustreznih, nestrokovnih in nedoslednih navodil ter sistemske diskriminacije starejših".


Kot so poudarili v začetku tedna, ministrstvo za zdravje ni oblikovalo enotne in strokovno utemeljene strategije za preprečevanje širjenja novega koronavirusa v domovih za starejše. Opozorili so, da so domovi za starejše epidemijo pričakali povsem zasedeni in kadrovsko podhranjeni, pri preprečevanju in zajezitvi širjenja koronavirusa pa so ostali prepuščeni sami sebi. Kot so navedli, so že marca ministrstvu za zdravje predlagali osamitev vseh stanovalcev s koronavirusno boleznijo 19 na drugih lokacijah, kar se je v tujini izkazalo kot dobra praksa.

"Domovi za starejše se tako vseskozi soočajo ne le z izzivi, ki jih prinaša nov in slabo poznan virus, temveč tudi s številnimi navodili in zahtevami pristojnih, ki se nenehno spreminjajo in ne upoštevajo najboljših domačih in tujih praks," so pojasnili.

Ob današnji prekinitvi dela bodo zaposleni upoštevali vse ukrepe za preprečevanje in zajezitev okužb s koronavirusom, poskrbljeno bo tudi za zdravje, varnost in dobro počutje stanovalcev, so napovedali v skupnosti.

koronavirus protest delavci dom starejši