vestnik

(SLADKORNA PESA) Višja cena zaradi podražitev

Damjana Nemeš, 17. 11. 2022
Vanesa Jaušovec
Letošnji pridelek se giblje med 60 in 75 tonami na hektar. Foto Vanesa Jaušovec
Aktualno

Prvi odvozi pridelkov s prekmurskih njiv so bili že izvršeni.

S sladkorno peso je bilo letos v Prekmurju posejanih 68 hektarjev kmetijskih površin, za pridelavo pa se je odločilo zgolj enajst kmetov. Spravilo sladkorne pese se je konec oktobra, ko so pridelek z njiv že pospravili v Podravju in Prlekiji, začelo tudi v Prekmurju. Potekalo bo predvidoma do konca tega tedna, če bodo vremenske razmere to dopuščale. Prvi odvozi pridelkov s prekmurskih njiv so bili že izvršeni.


Pridelavo in spravilo sladkorne pese v Sloveniji od leta 2017 organizira zadruga Kooperativa Kristal iz Ormoža, zato so tudi letošnji pogoji odkupa pridelka enaki kot vsa leta doslej. Ta poteka neposredno na njivi pridelovalca, sladkorna pesa, pridelana na slovenskih tleh, pa je tudi letos v celoti prodana na Hrvaško.


Zaradi letošnjih vremenskih razmer z ekstremno sušo so bili slabši pogoji pridelave sladkorne pese, ki sicer sušo dobro prenaša. Kot je povedal Vladimir Hunjadi, strokovni sodelavec ormoške zadruge, je pesa na podravskem koncu zaradi lahke zemlje zaostajala pri rasti za vsaj dva meseca, zato je tam pridelek manjši in znaša le nekaj več kot 60 ton na hektar. Običajni pridelki sladkorne pese na hektar se gibljejo okrog 80 ton, rekord pri pridelavi pa je bil 119 ton neto pese na hektar.


39 evrov na tono


»V Pomurju so pridelki večji kot v Podravju, ocenjujemo, da se bodo v povprečju gibali okrog 75 ton na hektar. Suša je na količino pridelka torej vplivala, vendar ne ekstremno, vsekakor pa je pozitivna stvar sušnega obdobja to, da imamo na sladkorni pesi manj bolezni. Bo pa zaradi intenzivnejše rasti v jesenskem času verjetno nekoliko nižja sladkorna stopnja. Končnih rezultatov analiz sicer še nimamo,« pravi Hunjadi.

Letošnja odkupna cena sladkorne pese je sicer za šest evrov višja kot lani in predlani, znaša pa 39 evrov na tono ob standardni šestnajstodstotni digestiji oziroma stopnji sladkorja, kar je zadovoljivo tudi z vidika stroškov pridelave. O prihodnosti pridelave sladkorne pese je sicer težko govoriti, saj se pridelovalci za to odločajo na osnovi odkupne cene. Pogodba s pridelovalci za tekoče leto je sicer podpisana med januarjem in februarjem, takrat je znana tudi odkupna cena, ker pa je bila ta v preteklih letih dokaj nizka, je pridelava te poljščine sčasoma upadla.


»Posledice tega se že čutijo. Sladkor se je občutno podražil, kar bo vplivalo tudi na odkupno ceno sladkorne pese prihodnje leto. Ta bo občutno višja, po sedanjih informacijah bo znašala 45 evrov na tono,« je še dejal Vladimir Hunjadi.

sladkorna-pesa trg cene kmetijstvo