vestnik

Slavinec bo vodil komisijo, ki bo odločala o koncesijah za visokošolske študijske programe

R.Š., 3. 12. 2021
Osebni arhiv
Mitja Slavinec, državni sekretar na šolskem ministrstvu, bo na čelu komisije, ki bo podeljevala koncesije zasebnim visokošolskim zavodom.
Aktualno

Vlada je na dopisni seji imenovala strokovno komisijo za vodenje izbirnega postopka za podelitev koncesij za izvajanje visokošolskih študijskih programov. Socialni demokrati očitajo, ministrstvu da je razpis za podelitev navedenih koncesij prilagojen za posamezne zavode.

Na današnji dopisni seji je vlada imenovala strokovno komisijo za vodenje izbirnega postopka za podelitev koncesij za izvajanje visokošolskih študijskih programov prve in druge stopnje. Dvočlanski komisiji bo predsedoval Mitja Slavinec, državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, člana pa bosta še Franc Vindišar, državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu in Andrej Čuš, ki opravlja funkcijo državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo.


Več kot 1,7 milijona evrov za katere programe?

Razpis za podelitev koncesij za izvajanje visokošolskih študijskih programov prve in druge stopnje je vlada sprejela na 103. seji, z njim pa se omogočajo koncesije za izvajanje programov 1. stopnje za področje gerontologije, zdravstvene nege, medijev in novinarstva, bionike, sodobnega proizvodnega inženirstva, digitalnih umetnosti in praks, upravljanja z okoljem, managementa transportne logistike in za izvajanje programov 2. stopnje za področja varstva okolja in ekotehnologij, medijev in novinarstva, menedžmenta pametnih mest in tehnologij polimerov.

Na razpis se lahko prijavi zasebni samostojni visokošolski zavod, ki je ustanovljen v skladu z zakonom o visokem šolstvu, ki izvaja v skladu z zakonom akreditiran oziroma javnoveljavni študijski program s področja, za katerega se koncesija razpisuje, ki je vpisan v evidenco visokošolskih zavodov in študijskih programov, ki še nima dodeljene koncesije za študijski program te stopnje s področja, ki je predmet javnega razpisa, pri čemer študijski program izkazuje vsaj eno generacijo diplomantov in ki študij v študijskem letu 2020/2021 izvaja tako, da so stroški na študenta primerljivi vrednosti sredstev na študenta na zasebnih visokošolskih zavodih za primerljive študijske programe z že dodeljeno koncesijo.

Okvirna višina sredstev, ki so na razpolago za predmet javnega razpisa, za študijsko leto 2022/2023 znaša 1.762.411,30 evrov.

Socialni demokrati so že na interpelaciji šolske ministrice očitali, da je razpis prilagojen določenim visokim šolam, predvsem tistim, ki naj bi bile blizu vladajaoči SDS. Pri tem je poslanec SD Marko Koprivc navajal šolo za medije in novinarstvo, ki jo vodi Borut Rončevič in eno od zasebnih fakultet, konkretno Alma Mater Europaea, ki ji predseduje Ludvik Toplak. Zaradi navedenega so v SD tudi pozvali Komisijo za preprečevanje korupcije, da naj obravnavana sum koruptivnega ravnanja.

mitja-slavinec vlada-rs visokošolstvo komisija koncesije