vestnik

Slavinec dal podpise za državne milijone v Pomurju, kam bo šel denar?

Rok Šavel, 6. 10. 2021
Mestna občina Murska Sobota
Državni sekretar Mitja Slavinec je pogodbo o sofinanciranju podpisal tudi s soboškim županom Aleksandrom Jevškom. Ministrstvo bo v višini 270 tisoč evrov sofinanciralo dograditev učilnic na OŠ IV Murska Sobota, celotna vrednost investicije pa znaša dobrih 392 tisočakov.
Aktualno

Državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mitja Slavinec je v več občinah podpisal sofinancerske pogodbe za infrastrukturne projekte v vrtcih in osnovnih šolah.

Mitja Slavinec, državni sekretar na šolskem ministrstvu, se je mudil v več pomurskih občinah, kjer je opravil še zadnjo in najpomembnejšo formalnost pri sofinanciranju projektov, ki so bili izbrani na javnem razpisu za sofinanciranje investicij v vrtcih in osnovnem šolstvu v proračunskem obdobju 2021-2024. V okviru navedenega razpisa je bilo na voljo 43 milijonov evrov, izbranih pa je bilo 13 projektov v vrtcih in 27 projektov v osnovnih šolah.

lendavaslavinec
Občina Lendava
Slavinec je pogodbo o sofinanciranju gradnje prizidka k objektu Dvojezične osnovne šole I Lendava podpisal tudi z lendavskim županom Janezom Magyarjem. Nov prizidek je odgovor na potrebo povečanega vpisa v zadnjih letih, saj v obstoječih prostorih ne morejo zagotavljati optimalnih pogojev za delo.

Za nov vrtec na Cankovi bo ministrstvo prispevalo več kot 738 tisočakov, za telovadnico ob Osnovni šoli Kapeli okrogel milijon evrov, za dograditev učilnic na Osnovni šoli IV v Murski Soboti več kot 270 tisoč evrov, za rekonstrukcijo Dvojezične osnovne šole Prosenjakovci več kot 700 tisočakov in za prizidek k Dvojezični osnovni šoli I Lendava več kot 1,2 milijona evrov.

Še dodatni milijoni, a znova ne za soboško glasbeno šolo

Vlada je sicer na julijski seji odobrila še dodatnih 72,5 milijona evrov za sofinanciranje investicij v vrtce in osnovne šole, in sicer za občine, ki so se prijavile na prvotni razpis ter so izpolnjevale vse pogoje in merila, a so zaradi omejenih sredstev ostale brez sofinanciranja. Kot so takrat sporočili na šolskem ministrstvu, bo do dodatnih sredstev upravičenih predvidoma 46 projektov v vrtce in 40 projektov v osnovne šole. Skupno bo tako v proračunskem obdobju 2021-2024 namenjenih 115,5 milijona evrov za 126 projektov.

Septembra je ministrstvo za šolstvo dodatna sredstva tako namenilo še številnim projektom v Pomurju, in sicer za:

Vrtec Stogovci v Občini Apače - skoraj 675 tisoč evrov
Rekonstrukcija in prizidava Vrtca Beltinci - skoraj 226 tisoč evrov
Novogradnja vrtca na Srednji Bistrici - več kot 1,1 milijona evra
Prizidava vrtca Mala Nedelja v občini Ljutomer - dobrih 493 tisoč evrov
Izgradnja vrtca Puconci v občini Puconci - več kot 1,1 milijona evra
Novogradnja vrtca v občini Sveti Jurij ob Ščavnici - več kot 1,1 milijona evra
Rekonstrukcija, dozidava objekta za vrtec Turnišče - več kot 214 tisoč evrov
Izgradnja vrtca Veržej - več kot 1 milijon evrov
Izgradnja športne dvorane ob OŠ Gornja Radgona - skoraj 1,2 milijona evra

Med projekti v Pomurju, ki so ponovno ostali brez državnih sredstev, pa je prizidek k Osnovni šoli dr. Antona Trstenjaka Negova za potrebe vrtca ter ureditev novih prostorov osnovne šole in projekt nadzidave glasbene šole Murska Sobota.

mitja-slavinec sofinanciranje investicije osnovne-šole vrtci
Kaj zdaj berejo drugi