vestnik

Sledi v Dosorju: Hrana naj bo zdravilo

V. T., 13. 12. 2018
Dani Mauko
Letošnji ciklus pogovornih večerov Sledi sta odprli naturopatinji, Erika Brajnik (desno) in Simona Domjan. Voditeljica je Sabina Barbarič (levo).
Aktualno

Tokratni gostji Erika Brajnik, ustanoviteljica naturopatske šole in Simona Domjan, prva diplomantka te šole, v Dosorju zadolžena za prehrano.

V radenskem Dosorju so po poletnem premoru ponovno začeli s ciklom pogovornih večerov, Sledmi, ki jih vodi Sabina Barbarič. Ta je tokrat na klepet povabila Eriko Brajnik, ustanoviteljico naturopatske šole v Sloveniji in Simono Domjan, prvo diplomantko te šole, ki je v Dosorju zadolžena za prehrano.


Erika Brajnik je povedala, da naturopatija združuje številne naravne metode, ki ohranjajo zdravje živih bitij v povezavi s vplivi okolj. Tako je naturopatija veda, ki išče vzrok bolezenskega stanja, natupatova naloga pa je poiskati vzrok bolezni in jo odpraviti z izbiro prave hrane, ki naj bo naše zdravilo. Sedež šole, ki jo vodi Brajnikova, je v Ljubljani, trenutno jo obiskuje 100 slušateljev, prva diplomantka pa je bila Simona Domjan, ki je z Brajnkovo sodelovala tudi v okviru Dosorja in sicer v posebej zastavljenem programu »Krepitev telesa z naturopatijo«.


V program sta vključili medicinske sestre, kuharje, terapevte, ki so skupaj zdravnikom petim stanovalcem svetovali naturopadske tehnike krepitve telesa, ki vključuje prehrano, vadbo in bio terapijo. Rezultati so bili presenetljivi, saj se je testirancem v dveh mesecih normaliziral krvni tlak in znižala vrednost holesterola.


Erika Brajnik je drugače tudi avtorica treh knjig, ki svetuje ljudem in je sama prepričana, da je jedilnik pomembnejši od telesne vadbe. Simona Domjan pa je, pravi, že v mladih letih delala solate iz marjetic, spremljala prehrano in živila; kar dela tudi v Dosorju. Zanjo je naturopatija pogled, kako si pomagati, je poslanstvo. Dodaja pa, da pa ni vse v prehrani, saj so po njenem mnenju koristni tudi obkladki, aromaterapije in protibolečinske terapije.



radenci Dosor sledi naturopatija Erika Brajnik Simona Domjan