vestnik

Slovenci sredi Malte pečejo čevapčiče 

BESEDILO Vanesa Abraham, 21. 8. 2018
Vanesa Abraham
Podoben lokal želijo odpreti tudi na Kostariki. 
Aktualno

Prava ideja in veliko energije je dovolj, da uresničiš svoje sanje, so prepričani štirje Slovenci, ki so na malteškem otoku Gozo odprli restavracijo z balkansko hrano. 

Matijas je Mariborčan, ki se je skupaj s prekmurskim prijateljem Matjažem odločil, da odpreta lokal z balkansko prehrano.
Najprej se jima je zdela odlična ideja, dalokal odpreta na Kostariki, potem pa sta si premislila. "Dva prijatelja sta že prej živela tukaj na Malti. Vedela sta tudi, da si želim odpreti lokal z balkansko hrano,pa sta me prepričala naj najprej poskusim na otoku. Tako da je to tukaj samo vmesna postaja, zagotovo bomo pa lokal odprli že na Kostariki, le vprašanje časa je," razloži Matijas, ki ima od nekdaj rad balkansko hrano, verjetno so k temu pripomogle tudi srbske korenine. Zdaj tako v lokalu delajo štirje Slovenci.


Razgibano življenjsko pot ima tudi Matjaž, ki ga prijatelji kličejo Maži. "Sem Prekmurec, ampak rodil sem se v Kölnu. Oče je bil iz Goričkega, natančneje iz Kuzme. Mama je pa je bila Sobočanka. Po mojem rojstvu smo šli živet v Maribor, ker sta starša tam odprla lokal. Smo se pa vedno vračali k sorodnikom domov v Prekmurje," svojo zgodbo razloži Matjaž, ki je že vse življenje povezan z gostinstvom. Sam je imel v Mariboru štiri lokale, tik preden se je preselil na Gozo, pa je delal tudi v Hotelu Habakuk. "V Prekmurju pa sem včasih prodajal kokice na gasilskih veselicah," v smehu pove Matjaž.

Pobudo, da odprejo gostilno z balkansko hrano, je torej dal Matijas, ki ni bil nikoli gostinec, a zase pravi, da rad eksperimentira. "Rad se lotevam novih stvari, kljub temu, da jih ne poznam," pravi.


Z iskanjem lokacije niso imeli težav, prostor so imeli na razpolago, morali so ga le prenoviti. Lokal imajo v prestolnici otoka Gozo, v mestu Victorija. "Lokalni prebivalci so nam povedali, da nič, kar so tukaj želeli imeti, ni zaživelo. Jaz sem pa rekel, da, če pride človek s pravo energijo in dobro idejo, lokal mora zaživeti," pravi Matijas. Doma nad njegovo odločitvijo, da se seli na malteški otok Gozo, kjer bo odprl lokal, sploh niso bili presenečeni. "Vedo, da sem svetovljan in rad veliko potujem. Čeprav mi sprva na Malti ni bilo všeč, mi je pa otok Gozo toliko bolj," pojasni Matijas. "Tu je, v primerjavi s Slovenijo, življenje res popolnoma drugačno. Ni stresa, življenje je bolj umirjeno, veliko je turizma. Ljudje so pa po vsem svetu takšni in drugačni. Veliko pa je odvisno tudi od tega, kako se sam vklopiš v okolico."

Glede na to, da je hrana, ki jo ponujajo, samo balkanska, me je zanimalo, kako dolgo traja, da pride domači paket na otok. "Mesarja imamo tukaj svojega in potem si meso samo sami začinimo. Imamo pa domača živila, ki prihajajo iz Slovenije npr. kajmak, rakija, bučno olje ipd. Pošiljke dobivamo preko dostavne službe in pride v 36. urah na otok. Sicer pa, če ni nekaj nujnega, nam vse pošljejo po normalni pošti in vedno dobimo paket v osmih dneh. Tudi rakija je prišla po pošti cela iz Slovenije," razložita Matijas in Matjaž.