vestnik

Slovenija bo kmalu prosta bolezni modrikastega jezika

Vestnik.si, 1. 3. 2021
Nataša Juhnov
Govedoreja
Aktualno

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporoča, da bo Slovenija na podlagi izvedenih ukrepov in rezultatov programa izkoreninjenja bolezni modrikastega jezika (BTV) z 8. marcem ukinila območje z omejitvami in s tem povezane ukrepe.

Po 8. marcu bo Slovenija veljala za državo, prosto bolezni modrikastega jezika. To prinaša spremembe pri trgovanju in izvozu živali. Tako bosta govedo in drobnica, ki sta iz Slovenije namenjena v druge bolezni proste države članice Evropske unije, odpremljena brez dodatnih pogojev, povezanih z BTV. Na primer brez cepljenja, testiranja, obdobja aktivnosti vektorjev. Prenehal pa bo veljati tudi sporazum z Avstrijo glede premikov cepljenih živali iz Slovenije in Avstrije. 

Bo pa treba pri vnosu goveda in drobnice iz držav članic, ki še imajo omejitve zaradi BTV, treba upoštevati nekatere pogoje. V Slovenijo bodo lahko prišle za nadaljnjo rejo le cepljene oziroma naravno imune živali, v obdobju brez aktivnosti vektorjev pa tudi živali, ki bodo v skladu s predpisi pregledane. 

bolezen-modrikastega-jezika slovenija govedo drobnica
Kaj zdaj berejo drugi